Uhapšen mafijaški bos Pietro Labate

Labate je 2011. godine uspio pobjeći policijskoj potjeri (Getty Images)
Labate je 2011. godine uspio pobjeći policijskoj potjeri (Getty Images)

Mafijaški vođa Pietro Labate, jedan od najtraženijih bjegunaca u Italiji, uhapšen je nakon više od dvije godine skrivanja, saopštila je u subotu italijanska policija.

Labate (62) iz moćnog klana Ndrangheta otkriven je u Reggio Calabriji nakon dugotrajne istrage policije, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

U julu prošle godine, on je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora za iznudu i ucjenjivanje.

Labate je uspio pobjeći policijskoj potjeri u aprilu 2011. i od tada se krio. Njegovo ime je nedavno dodato na listu najopasnijih bjegunaca u Italiji, podsjeća AFP.

Ndrangheta je jedna od četiri velike grupe organizovanog kriminala u Italiji koja se bavi trgovinom oružja i droge, pretežno kokaina, a njihov godišnji profit se procjenjuje na više desetina milijardi eura.

Hapšenje članova skupštine

Italijanska policija je u petak saopćila da je uhapsila 38 ljudi, uključujući gotovo sve članove Gradske skupštine grada Scalea na jugu zemlje, zbog navodnih veza s mafijom.

Policija je izvršila raciju na više adresa na jugu Italije u sklopu najnovije akcije protiv korupcije lokalnih vlasti, pri čemu je uhapšeno više članova Gradske skupštine Scalee, uključujući gradonačelnika, prenijela je agencija AFP.

U saopćenju se navodi da se Pasquale Basile, koji se od 2010. godine nalazi na čelu grada Scalee s blizu 11.000 stanovnika, sumnjiči da je posredovao između dva mafijaška klana i da je dodjeljivao ugovore mafijaškim firmama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO