Uhapšen mafijaški bos Pietro Labate

Labate je 2011. godine uspio pobjeći policijskoj potjeri (Getty Images)

Mafijaški vođa Pietro Labate, jedan od najtraženijih bjegunaca u Italiji, uhapšen je nakon više od dvije godine skrivanja, saopštila je u subotu italijanska policija.

Labate (62) iz moćnog klana Ndrangheta otkriven je u Reggio Calabriji nakon dugotrajne istrage policije, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

U julu prošle godine, on je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora za iznudu i ucjenjivanje.

Labate je uspio pobjeći policijskoj potjeri u aprilu 2011. i od tada se krio. Njegovo ime je nedavno dodato na listu najopasnijih bjegunaca u Italiji, podsjeća AFP.

Ndrangheta je jedna od četiri velike grupe organizovanog kriminala u Italiji koja se bavi trgovinom oružja i droge, pretežno kokaina, a njihov godišnji profit se procjenjuje na više desetina milijardi eura.

Hapšenje članova skupštine

Italijanska policija je u petak saopćila da je uhapsila 38 ljudi, uključujući gotovo sve članove Gradske skupštine grada Scalea na jugu zemlje, zbog navodnih veza s mafijom.

Policija je izvršila raciju na više adresa na jugu Italije u sklopu najnovije akcije protiv korupcije lokalnih vlasti, pri čemu je uhapšeno više članova Gradske skupštine Scalee, uključujući gradonačelnika, prenijela je agencija AFP.

U saopćenju se navodi da se Pasquale Basile, koji se od 2010. godine nalazi na čelu grada Scalee s blizu 11.000 stanovnika, sumnjiči da je posredovao između dva mafijaška klana i da je dodjeljivao ugovore mafijaškim firmama.

Izvor: Agencije