Neuobičajen mir zavladao Guantanamom

Čuvari su silom hranili zatvorenike (Getty Images)

Većina zatvorenika koji su štrajkovali glađu u Guantanamo Bayu počeli su ponovo jesti, tvrdi američka vojska.

Zatvorenici su obustavili, ili pauzirali, štrajk glađu u petak, kada je 99 od 102 zatvorenika pojelo najmanje jedan obrok u posljednja 24 sata. Oni se još uvijek smatraju štrajkačima glađu, jer vojska zahtjeva više dana kontinuirane ishrane i minimalnu količinu unosa kalorija prije nego što se zatvorenici sklone sa liste štrajkača.

Ostalo je nejasno da li je namjera zatvorenika potpuno odustati od protesta koji traju već četiri mjeseca. Kapetan mornarice Robert Durand rekao je da je u kampu neuobičajen mir, bez sukoba između čuvara i zatvorenika od početka mjeseca Ramazana.

„Zadovoljni smo što su uglavnom počeli jesti, te što imamo red i disciplinu u kampu“, rekao je Durand. Zatvorski zvaničnici su izdali „oprost“ koji je izbrisao nagomilane disciplinske prekršaje zatvorenika, te su mnogima omogućili zajedničku molitvu.

Durand nije želio spekulisati da li će se štrajk glađu nastaviti nakon mjeseca Ramazana. „Ne pretvaram se da razumijem psihologiju zatvorenika, a oni često ne obznanjuju svoje motive“.

‘Degradirajući proces’

Još jedan mogući faktor je taj da su zatvorski zvaničnici nedavno dozvolili desetinama muškaraca da se vrate zajedničkom životu, pod novim uslovima, uključujući i prekid štrajka.

Vojska kaže da je 45 zatvorenika još uvijek na „listi enteralne primjene hrane“, što znači da ih se hrani silom, tako što ih se zaveže za krevet i hrani tekućom hranom kroz cjevčicu u nosu.

Američka savezna sutkinja je u ponedjeljak tu praksu nazvala „bolnim, ponižavajućim i degradirajućim procesom“, u presudi u kojoj kaže da nema autoritet da naredi njegovo zaustavljanje.

Vojska je ranije rekla da će nastaviti hranjenje samo noću za vrijeme Ramazana, u znak poštivanja vjerskih uvjerenja zatvorenika.

Izvor: Agencije