Težak novi početak javne televizije u Grčkoj

Vlada je bila primorana obnoviti signal javne televizije nakon odluke Državnog vijeća o privremenom nastavku programa (AP)
Vlada je bila primorana obnoviti signal javne televizije nakon odluke Državnog vijeća o privremenom nastavku programa (AP)

Grčka Vlada je pokušala u četvrtak, nakon potpunog blackouta na javnim TV stanicama, ponovno pokretanuti javni audiovizualni medij emitirajući stare sadržaje, što pogoršava sukob s bivšim zaposlenicima ERT-a.

Crno-bijela tehnika, melodije iz šezdesetih, arheološki dokumentarci i slični sadržaji, prvi sati “javne televizije” (DT, provizorno ime) poveli su gledatelje u udaljenu prošlost ekonomskog i socijalnog propadanja u kojem se zemlja koprca.

Sva tri kanala ugašene javne radiotelevizije ERT naglo su zatvorena 11. juna odlukom Vlade Antonisa Samarasa.

Izvršno tijelo upozorilo je u srijedu da će se u prvo vrijeme, zbog nedostatka originalnih sadržaja, novo tijelo morati zadovoljiti ponovnim emitiranjem filmova i dokumentaraca.

Mala ekipa

Mala ekipa zadužena za obnovu novog grčkog javnog audiovizualnog programa izgleda jednako sklepano kao i programi, ironično su u četvrtak javljali grčki mediji.

Sastavljena je od “umirovljenog tehničara, nekadašnjeg realizatora ERT-a, koji je prešao na privatnu TV stanicu, službenika u Grčkom centru za film, zaposlenika na parlamentarnoj postaji”, piše dnevnik Eleftherotipia.

Neki novinari u četvrtak su se raspisali o “improvizaciji” i “amaterizmu” novog programa.

Jedino su ljubitelji vijesti došli na svoje: na dnu ekrana ide traka s informacijama, a mogu se vidjeti i strane stanice poput BBC-ja ili Deutsche Welle, ranije besplatno raspoložive putem signala ERT-a.

Američki CNN više se ne može vidjeti.

Vlada je bila primorana obnoviti signal javne televizije nakon odluke Državnog vijeća o privremenom nastavku programa.

Podrška EU-a

U sjedištu historijske javne televizije ERT, na sjeveru Atene, deseci zaposlenika nastavljaju svakodnevno uključivanje nudeći informativne emisije i biltene emitirane na internetu, zahvaljujući podršci Evropske unije (EU) za radio i televiziju.

ERT je od zatvaranja postao alternativni i opozicijski medij, dok je blizu 2.700 zaposlenika dobilo otkaz.

Nova javna televizija emitira, prema pisanju novina, zahvaljujući releju privatne stanice.

Ministar audiovizualnih medija Pantelis Kapsis kazao je u utorak da dijalog nije prekinut, te da je novo tijelo spremno zaposliti 2.000 osoba, nekad zaposlenika ERT-a, uz plaćanje kompenzacije, pod uvjetom da napuste zgradu.

Osporavatelji su odbacili tu mogućnost, a novu televiziju nazivaju “piratskom”. Privatne stanice u četvrtak su nekoliko sati štrajkale iz solidarnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Vrhovni sud u grčkoj zamrznuo je odluku o gašenju signala državne televizije. Istovremeno, grčki premijer Antonis Samaras, sa koalicijskim partnerima, večeras odlučuje o sudbini državne radio-televizije ERT. Samaras je jučer ponudio djelomično otvaranje, ali taj je prijedlog odbačen. Dijana Mujanović je u Atini.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO