Sinaj: Jedan policajac ubijen, drugi ranjen

Mursijeve pristalice kažu da će protestirati dok on ne bude vraćen na funkciju predsjednika (AFP)
Mursijeve pristalice kažu da će protestirati dok on ne bude vraćen na funkciju predsjednika (AFP)

Jedan policajac je u petak ubijen, a drugi je teško ranjen na Sinajskom poluotoku, blizu granice s Izraelom, javile su agencije, pozivajući se na sigurnosne izvore.

Reuters navodi da su na kontrolni punkt pucali ekstremisti u administrativnom centru provincije Sjeverni Sinaj, Al-Arishu, prenosi Tanjug.

Ranije su u petak u istom gradu granatirani jedna policijska stanica i dva vojna kontrolna punkta, a u tim napadima nije bilo ranjenih.

Apel iz Berlina

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak sve političke stranke u Egiptu da se uzdrže od nasilja ili prijetnji nasiljem i apeliralo da egipatske vlasti omoguće međunarodnim organizacijama pristup smijenjenom predsjedniku Mursiju.

“Svi oblici političkog progona bili bi ekstremno štetni za budućnost Egipta. Pozivamo na ukidanje restrikcija prema Morsiju i apeliram da sve političke snage, a naročito lideri Muslimanskog bratstva, budu uzdržane od svih oblika nasilja ili prijetnji nasiljem”, saopćio je glasnogovornik Ministarstva.

On je dodao da Njemačka želi da neka međunarodna organizacija od povjerenja dobije pristup Mursiju, koji je zatvoren u objektu Republikanske garde u Kairu.

Britanska agencija dodaje da su tvrdokorne grupe, bazirane na sjeveru Sinaja, intenzivirale napade na policijske kontrolne punktove u protekle dvije godine, koristeći sigurnosni i politički vakuum poslije pobune u kojoj je zbačen autokratski predsjednik Egipta Hosni Mubarak.

Skoro svkodnevno ekstremisti napadaju kontrolne punktove poslije prošlosedmičnog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija.

Reuters podsjeća na to da su prije dva dana ubijena dva Egipćanina, a šest ih je ranjeno u napadu ekstremista na kontrolni punkt u selu Sadr al-Hejtan u centru Sinaja.

‘Proizvoljno hapšenje’

Sjedinjene Američke Države pozvale su egipatsko rukovodstvo da prestane s “proizvoljnim” hapšenjem članova pokreta Muslimanska braća.

“Jedini način za uspješan rad je ako sve strane budu ohrabrene i puštene da učestvuju i zato smo jasno rekli da proizvoljna hapšenja nisu nešto što možemo da podržimo”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće James Carney.

Prema njegovim riječima, egipatsko rukovodstvo tako “radi protiv sebe” ako želi uključiti sve strane u politički proces.

Administracija Baracka Obame i Ujedinjeni narodi (UN) izrazili su zabrinutost zbog odluke Kaira da izda potjernice za liderom i devet istaknutih članova Muslimanske braće.

Predstavnica State Departmenta Jen Psaki je rekla da hapšenja funkcionera tog pokreta nisu u skladu s ciljevima i zadacima nacionalnog pomirenja u Egiptu.

“Hapšenja koja gledamo posljednjih dana i koja su usmjerena protiv konkretnih grupa ne odgovaraju liniji nacionalnog pomirenja koju proklamiraju prelazna vlada i oružane snage”, kazala je ona.

Najava protesta

Psaki je dodala da će tako biti teško shvatljivo na koji način Egipat može prevladati sadašnju krizu ukoliko se nastave hapšenja iz političkih razloga, prenio je Itar-Tass.

Predstavnica State Departmenta je osudila napade na Kopte i pripadnike snaga sigurnosti na Sinajskom poluotoku.

Mediji javljaju da se u glavnom gradu Egipta i za petak najavljuju protesti podrške “revolucije od 30. juna”, poslije koje je svrgnut Mursi, kao i “povratku legalno izabranog predsjednika”.

Muslimanska braća su najavlila da će nastaviti proteste sve dok Mursi ne bude vraćen na funkciju.

Tradicionalno se njihove pristalice okupljaju ispred kairske džamije Rabija al-Adavija i na trgu Al-Nahda kod Kairskog univerziteta, a jedan od lidera pokreta najavio je da se u nekoliko oblasti planiraju okupljanja do 15 miliona ljudi, navodi agencija RIA Novosti.

Prema zvaničnim podacima, tokom protesta poslije Mursijeve smjene poginulo je blizu 50 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Tenzije u Egiptu narasle su na najviši nivo nakon masakra koji se desio u ponedjeljak ujutro u glavnom gradu. Najmanje 51 osoba poginula je u Kairu kada je vojska otvorila vatru na pristalice Muslimanske braće i svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija ispred vojnog objekta gdje vjeruju da se nalazi Mursi. Oko 300 ljudi je ranjeno. Vojska […]

Duboko podijeljeni Egipat ponovno na ulicama, dok nova vlast pokušava usuglasiti ime premijera. Reporterka Al Jazeera Hoda Abdel-Hamid  izvještava iz centralnog dijela Kaira gdje su se okupili Mursijevi protivnici iz pokreta Tamarod.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO