Masovni protesti u Kairu za i protiv Mursija

U glavnom gradu Egipta okuplja se sve veći broj demonstranata na protivničkim skupovima pristalica i protivnika svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

“Za sad je stanje mirno. Vidljivo je jako prisustvo vojske na terenu. Maloprije sam bila na trgu Tahrir i prisustvo vojske je zaista vrlo primijetno, oko Tahrira, oko predsjedničke palate i drugih ključnih vladinih zgrada. Također i blizu skupa podrške Mursiju u istočnom dijelu glavnog grada. Sigurno je da snage sigurnosti ne žele da se ponovi ono što se dogodilo prošlog petka kad su između pristalica i protivnika svrgnutog predsjednika izbili vrlo nasilni sukobi „ javlja  iz Kaira Al Jazeerina Rawya Rageh.

 Američki State Department pozvao je u petak navečer nove vlasti da iz pritvora puste Mursija

Za to vrijeme, premijer prelazne Vlade Hazem al-Beblawi radi na njenom što skorijem formiranju.

Već je predložen zamjenik premijera iz egipatske Socijaldemokratske partije, dok bi novi kabinet trebao položiti zakletvu do kraja slijedeće sedmice, potvrdio je al-Beblawi.

Od jutra se rijeka ljudi slijeva u kairski Nasr City – uporište Mursijevih pristalica. Na glavnoj raskrsnici stoje natpisi „Demokratija protiv vojnog udara“.

Muslimanska braća pozvala su na masovno okupljanje. Cilj im je na ulice izvesti milione Egipćana širom države, ne bi li pokazali da je većina protiv poteza vojske.

Jasan zahtjev

Prošlo je više od sedam dana od svrgavanja prvog demokratski izabranog lidera ove države. Hiljade njegovih pristalica provode dane i noći na ovoj lokaciji, tražeći samo jedno.

„Zahtijevam vraćanje legitimnosti, povratak predsjednika Muhameda Mursija. Svi ovdje imaju jedan jasan zahtjev, a to je da se vrati legitimitet“, kaže Reda Muhamed.

Nalozi za hapšenje članova Muslimanske braće dodatno su uzburkali strasti u podijeljenom egipatskom društvu. Vodstvo ove grupe našlo se pod pritiskom od privođenja.

„Svi koji sarađuju s onima koji su izveli ovaj udar su izdajnici revolucije. Ne priznajemo ovu Vladu i svako ko pristane biti u njenom sastavu prihvata vojni udar i pripada diktatorima“, kategoričan je lider Muslimanske braće Safvat Hegazi.

I Mursijevi protivnici su pozvali na proteste na centralnom trgu Tahrir i pred Predsjedničkom palatom – što je probudilo bojazan od nove erupcije nasilja, koje potresa zemlju od 3. jula.

Problemi za turizam

Na svim važnim punktovima u Kairu, raspoređene su jake vojne i sigurnosne snage i budno se prati svaki korak. Zbog situacije u državi, moguće je i otkazivanje egipatske nogometne lige.

Egipatski turizam je također pogođen posljednjim dešavanjima.

Revolucija u Egiptu iz 2011. godine, koja je svrgnula tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, narušila je i turističku industriju.

Turizam se tek počeo oporavljati kada su ga događaji u posljednje dvije sedmice ponovo vratili na postrevolucijsko stanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO