Lideri Južne Amerike kritikuju SAD

Mercosur 'odbija svako presretanje komunikacija i špijunske aktivnosti u njihovih državama' (AFP)
Mercosur 'odbija svako presretanje komunikacija i špijunske aktivnosti u njihovih državama' (AFP)

Lideri zemalja Južne Amerike uputili su oštru poruku Washingtonu povodom optužbi da Sjedinjene Američke Države špijuniraju region, a istovremeno su branili svoje pravo da ponude azil odbjeglom bivšem saradniku CIA-e Edwardu Snowdenu.

Washington želi da Snowden bude uhapšen za špijunažu nakon što je otkrio tajni program nadgledanja koji koristi američka vlade. Zaglavljen u tranzitnoj zoni moskovskom aerodroma Šeremetjevo od kraja juna, Snouden traži azil u raznim zemljama, podsjetio je Reuters.

Sastanak u Montevideu

Predstavnici država iz grupacije Mercosur, sastali su se u Montevideu, u Urugvaju, a žalbe protiv SAD-a bile su jedna od najvažnijih tema o kojima su govorili.

“Ne priznajemo nikakve akcije čiji je cilj narušavanje autoriteta zemalja da daju i u potpunosti primene pravo na azil”, navela je grupacija u saopštenju izdatom po okončanju sastanka.

Tu grupaciju čine Venecuela, Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj.

Takođe, u saopštenju se kaže da Mercosur odbija svako presretanje komunikacija i špijunske aktivnosti u njihovih državama, “s obzirom da to krši ljudska prava i pravo na privatnost”.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je kazao da je slučaj globalne špijunaže uzdrmao savest građana SAD-a i uznemirio svijet” kao i da je pokrenuo “ključno pitanje političke etike”.

Sastanak je počeo kada su do učesnika stigli izveštaji da Snowden planira da eventualno putuje u Latinsku Ameriku nakon što će u Rusiji zatražiti privremeni azil. 

Ljevičarski lideri Venecuele, Bolivije i Nikaragve su, kako podseća britanska agencija, ponudile azil Snowdenu.

Predsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner je posebno govorila o izvještajima da američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) špijunske programe koristi da nadgleda Internet, posebno u Kolumbiji, Venecueli, Brazilu i Meksiku.

“Ovo je svijet u kojem živimo – svijet s novim oblicima kolonijalizma”, rekla je Fernandes u završnoj reči na sastanku.

“Ovo je mnogo lukavije nego prije dva vijeka kada su oni dolazili s oružjem da nam uzmu naše srebro i zlato”, kazala je ona.

Pravo na traženje azila

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff je rekla novinarima dolazeći na sastanak da “bilo kakav čin špijunaže koji krši ljudska prava, pre svega osnovno pravo na privatnost, i podriva suverenitet države, zaslužuje osudu svake zemlje koja sebe smatra demokratskom”.

Šefica UN-a za ljudska prava Navi Pillay se prvi put oglasila povodom Snowdena rekavši da ljudi treba da budu sigurni da njihova komunikacija nije neopravdano kontrolisana i pozvala je sve zemlje da poštuju pravo na traženje azila.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki zviždač rekao da će tražiti privremeni azil od Rusije dok se ne ispune uvjeti za odlazak u Latinsku Ameriku.

12 Jul 2013

Tehnološka kompanija Microsoft je fokus najnovijih objava zviždača Edwarda Snowdena. Prema njegovim riječima ovaj tehnološki gigant usko sarađuje s američkim obavještajnim agencijama kako bi bili sigurni da sve svoje klijente može špijunirati.  

Američka nacionalna sigurnosna agencija špijunirala je i Brazil. Predsjednica te zemlje zatražila je očitovanje SAD-a te službenu istragu. Novinar Guardiana, koji je pomogao da informacije iscure u javnost, kaže da je razgovarao sa Snowdenom o tome gdje bi mogao potražiti utočište od SAD-a. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO