Krvava pobuna u indonezijskom zatvoru

U prenatrpanom zatvoru nalazilo se blizu 2.400 robijaša, iako je zvanični kapacitet zatvora 400 zatvorenika (EPA)
U prenatrpanom zatvoru nalazilo se blizu 2.400 robijaša, iako je zvanični kapacitet zatvora 400 zatvorenika (EPA)

Najmanje petero ljudi je poginulo tokom nasilne pobune u zatvoru na zapadu Indonezije, dok je skoro 100 zatvorenika, od kojih su neki osuđeni za terorizam i dalje na slobodi, saopćila je u petak tamošnja policija.

Heru Prakoso, glasnogovornik policije u provinciji Sjeverna Sumatra, izjavio je da su trojica zatvorenika i dvojica zatvorskih čuvara poginula u požaru koji su u zatvoru Tanjung Gusta u gradu Medan na Sumatri podmetnuli osuđenici, prenijela je agencija AFP.

Osiguranje je uspjelo uspostaviti kontrolu nad tim zatvorom, navodi AP, nakon što je u četvrtak tamo izbila pobuna zatvorenika uznemirenih zbog nestanka struje i problema s vodom, što se, kako oni navode, često dešava u zatvoru.

Podmetnut požar

Prema navodima čelnika zatvora, osuđenici su podmetnuli požar u zatvoru, a neki od njih su oteli oružje i bacali flaše na svoje čuvare i, kako tvrdi policija, uzeli kao taoce blizu 15 zaposlenih u zatvoru.

Dvojica odbjeglih zatvorenika od 15 osuđenih za terorizam su uhapšeni, saznaje iz policijskih izvora Al Jazeerina reporterka Florence Looi, koja izvještava iz Jakarte.

Najmanje 60 bjegunaca je ponovno uhvaćeno, dodala je.

Iz te kazneno-popravne institucije je u četvrtak, također, pobjeglo blizu 200 zatvorenika.

Zatvor Tanjung Gusta poznat je po problemu prenatrpanosti, pošto se u ustanovi nalazilo blizu 2.400 robijaša, iako je zvanični kapacitet zatvora 400 zatvorenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO