Britanija odbija istragu o Litvinjenku

Litvinjenko je umro nakon što je pio čaj otrovan rijetkim radioaktivnim izotopom u jednom londonskom hotelu (EPA)
Litvinjenko je umro nakon što je pio čaj otrovan rijetkim radioaktivnim izotopom u jednom londonskom hotelu (EPA)

Sudski istražni patolog Robert Owen izjavio je u petak da je britanska Vlada odbacila njegov zahtjev za održavanjem javne istrage o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine.

Patolog je podnio taj zahtjev pošto je rekao da njegova vlastita istraga nije bila uspješna, jer nije mogao ispitati da li je Moskva stajala iza ovog ubistva.

Litvinjenko (43) je umro nakon što je pio čaj otrovan rijetkim radioaktivnim izotopom u jednom londonskom hotelu, podsjeća agencija Tanjug.

On je sa samrtne postelje optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo, što Rusija odlučno negira.

Owen, stariji sudija koji je istražni patolog, rekao je na predistražnom saslušanju u Vrhovnom sudu u Londonu kako mu je rečeno 45 minuta ranije da je Vlada odbacila njegov zahtjev za javnom istragom, prenio je Reuters.

Stav sudije

U pismu Vladi prošlog mjeseca Owen je kazao kako je “došao do stava da je takva istraga neophodna ukoliko se želi na pravi način ispitati smrt Litvinjenka”.

“Da bi se izbjegle sumnje, moram kazati da smatram da je istraga o pitanjima ‘sprečavanja’ i ‘odgovornosti ruske države’ od centralnog značaja za ovaj slučaj.”

U maju se Owen obavezao na Vladin zahtjev da drži u tajnosti informacije koje bi, ako se objave u istrazi, mogle potkopati povjerenje u britansku Vladu ili “izazvati stvarnu štetu po britanske međunarodne odnose”.

Izvor: Agencije


Povezane

Advokati koji zastupaju udovicu Aleksandra Litvinjenka optužuju Veliku Britaniju i Rusiju za pokušaj sprečavanja istrage o njegovoj smrti zbog zaštite trgovačkih odnosa. Bivši agent ruske službe sigurnosti otrovan je radioaktivnim polonijumom u Londonu 2006. godine, a britanska vlada sada želi da spriječi objavljivanje informacija o incidentu. Slučaj u Londonu prati Laurence Lee.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO