Zaplijenjena imovima Bernarda Tapieja

Tapie istragu smatra urotom te da u njegovom dosjeu nema ničega (AFP)
Tapie istragu smatra urotom te da u njegovom dosjeu nema ničega (AFP)

Francusko pravosuđe naredilo je zapljenu imovine poduzetnika Bernarda Tapieja, optuženog za “organiziranu prevaru” u aferi arbitraže, u koju je umiješana i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, izjavio je u srijedu sudski izvor.

Sudije smatraju, kako piše Le Monde, da je Tapie bio “glavni korisnik” uplata organizacije Consortium de realisations (CDR), koja je, pod pokroviteljstvom države, zadužena za pasivu banke Credit Lyonnais, “u okviru prevare za koju se čini da je jedan od organizatora”.

Zapljena dobara

Sudije su odredili 28. juni, uz pristanak pariškog državnog tužilaštva, kao datum za zapljenu brojnih dobara koja su pripadala Tapieju.

Poslovni čovjek, nekadašnji ministar pod predsjednikom Francoisom Mitterrandom, bivši vlasnik nogometnog kluba Olympique iz Marseillea, glumac i vlasnik medija, 70-godišnji Tapie optužen je u okviru istrage o kontroverznoj arbitraži u njegovu sporu s bankom Credit Lyonnais u prodaji firme za sportsku opremu Adidas, koja mu je odobrila 403 miliona eura 2008. godine.

Afera je u Francuskoj otkrila spektar sukoba interesa politike i poslovnog svijeta. Neki sumnjiče bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja da je favorizirao Tapieja zahvaljujući mu za podršku u kampanji 2007. godine.

Tapie, međutim, tvrdi da je istraga “urota” protiv njega te da u “dosjeu” nema zapravo ničega.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO