Snowden otkrio nove detalje o špijuniranju

Američki i saveznički objekti za prikupljanje obavještajnih podataka raspoređeni su širom svijeta u američkim i savezničkim vojnim i drugim objektima, kao i u američkim ambasadama i konzulatima, tvrdi Edward Snowden.

Bivši američki obavještajac postao je počekom juna poznat u svijetu po video intervjuu koji je dao za londonski Guaridan, a sada je na internetu objavljen i drugi dio tog intervjua, piše Sydney Morning Herald.

Skupo prisluškivanje

Prisluškivanje telefonskih razgovora koje provodi NSA skupo košta američku Vladu, pokazuju najnoviji podaci.

Telekomunikacione kompanije kažu da svake godine dobiju stotine hiljada zahtjeva od Vlade za priskluškivanje, a tarife za takvu vrstu usluge razlikuju se od kompanije do kompanije.

Tako kompanija AT&T naplaćuje 325 dolara za aktiviranje prisluškivanja i 10 dolara dnevno za održavanje linije. Manji operateri Kriket i U.S. Celular naplaćuju 250 dolara po liniji.

Za prisluškivanje korisnika Verajzona Vlada je za prvi mjesec platila 775 dolara, a za svaki naredni 500 dolara, javila je agencija AP.

Praćenje elektronske komunikacije je jeftinije ili potpuno besplatno.

U njemu je bivši radnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) prvi put svjedočio o umiješanosti Australije u američku elektronsku špijunažu i identificirao je četiri objekta u toj zemlji koji sarađuju u američkom programu prikupljanja obavještajnih podataka.

Na povjerljivim mapama američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) koje je Snowden objelodanio, a objavio je američki novinar Glenn Greenwald u brazilskom listu Globo, nalaze se lokacije više desetina američkih i savezničkih lokacija za prikupljanje obavještajnih signala koji mogu pomoći presretanju telekomunikacija i internet saobraćaja širom svijeta.

Svjetske lokacije

Iz dokumenata koje je Globo objavio vidi se da su američki i saveznički objekti za prikupljanje obavještajnih podataka raspoređeni širom svijeta.

Fairfax Media nedavno je objavio da je u toku izgradnja novog objekta za skladištenje podataka u Australiji.

U intervjuu koji je u nedjelju dao za njemački sedmičnik Spiegel, Snowden je rekao da NSA u špijunaži sarađuje sa zapadnim vladama, od kojih neke sada kritiziraju ove programe.

Snowden je kazao da obavještajna alijansa “Pet očiju”, koju čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland, “ponekad idu još dalje od NSA”.

On, također, tvrdi da su partnerstva “Pet očiju” organizirana na takav način da vlasti u svakoj zemlji mogu “zaštititi svoje političke lidere od posljedica” kada se sazna “koliko ozbiljno narušavaju privatnost ljudi u svijetu”.

Oduzimanje pasoša

Američka Vlada je optužila Snowdena za više krivičnih djela, uključujući špijunažu, i oduzela mu je pasoš.

On već dvije sedmice boravi na aerodromu u Moskvi, gdje je 23. juna doletio iz Hong Konga, od koga je američka Vlada tražila da ga izruči.

Venecuela, Bolivija i Nikaragva ponudile su Snowdenu politički azil, nakon što vlade evropskih zemalja prošle sedmice nisu dozvolile prelijetanje avionu bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, koji se vraćao sa konferencije u Moskvi, zato što je State Department tvrdio da se u njemu nalazi Snowden.

Ruski zvaničnici su javno apelirali na Snowdena da prihvati azil koji mu je ponudila Venecuela.

Venecuelanski ministar vanjskih poslova Elias Jaua u nedjelju je rekao da njegova Vlada još nije stupila u kontakt sa Snowdenom.

Na meti američkog programa špijuniranja nalaze se e-mailovi i telefonski razgovori širom Latinske Amerike i u fokusu je energetika, a ne samo informacije koje se odnose na vojsku, politiku ili terorizam, piše brazilski list Globo.

List navodi da ima pristup nekim povjerljivim dokumentima NSA, da je objavio dokumente nabavljene od Snowdena, iz kojih se vidi da SAD prikuplja informacije o energetici u Meksiku i nafti u Venecueli.

Centri za prikupljanje informacija

Nije objavljena informacija o vrsti dobijenih informacija, niti o bilo kojoj kompaniji koja je bila na meti američkog špijuniranja.

U izvještaju se kaže da su Kolumbija, najbliskiji vojni saveznik SAD-a u Južnoj Americi, Meksiko i Brazil zemlje gdje je SAD presreo najveći broj informacija o e-mailovima i telefonskim razgovorima u posljednjih pet godina.

Slične aktivnosti su preduzete, između ostalog, u Argentini i Ekvadoru, prenosi AP.

Nije objavljeno koliko e-mailova i razgovora je presretnuto.

Globo piše da se iz dokumenata u koje je imao uvid vidi da je SAD 2002. godine imao centre za prikupljanje materijala snimljenog satelitima u Bogoti, Karakasu, Meksiko Sitiju, Panama Sitiju i Braziliji.

Nema objavljenih informacija o postojanju tih centara poslije 2002. godine.

Globo je ranije objavio da NSA u Brazilu prikuplja podatke preko saradnje američkih i brazilskih telekomunikacionih kompanija.

List je objavio da ne može potvrditi koje brazilske kompanije su uključene u to, niti da li one uopće znaju da se njihove veze koriste za prikupljanje podataka.

Izvor: Agencije


Povezane

Edward Snowden znao da će SAD biti protiv njega kada je otkrio detalje tajnih međunarodnih programa nadzora.

Published On 09 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO