Nova češka Vlada položila zakletvu

Raniji premijer Petr Nečas je podnio ostavku zbog špijunskog skandala u njegovom kabinetu (AFP)

Češki predsjednik Miloš Zeman u srijedu je imenovao ministre u novoj tehnokratskoj Vladi, koju predvodi njegov dugogodišnji saradnik i savjetnik iz redova ljevice Jiri Rusnok, u nastojanju da okonča političku krizu izazvanu skandalom u vezi s korupcijom i špijuniranjem.

Zeman, prvi direktno izabrani predsednik Češke Republike, odredio je 52-godišnjeg ekonomistu Rusnoka da zamijeni Petra Nečasa, koji je u junu podnio ostavku, prenosi AFP.

Nečas je 17. juna podnio ostavku zbog skandala vezanog za njegove najbliže saradnike, nakon što je Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv sedam osoba tokom istraživanja aktivnosti državnih ustanova, između ostalog šefice Nečasovog kabineta i dvojice saradnika vojne obavještajne službe.

Rusnok je 25. juna imenovan za premijera, s nalogom da formira novu vladu, a povjerenje treba dobiti i u Parlamentu u roku od 30 dana od imenovanja članova vlade, podrškom proste većine.

Budžet prioritet

Zeman je novu vladu nazvao “ekspertskom”, a Rusnok je kazao da je njen prioritet pripremiti državni budžet za 2014. godinu.

Agencija Itar-Tass prenosi ocjene analitičara da su većina ministara političari koje Zeman dobro poznaje i koji podržavaju njegov kurs učvršćenja predsjedničke vlasti.

Jedini ministar koji je u novom kabinetu iz Nečasove vlade je ministar odbrane Vlastimil Picek.

Na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova je Martin Pecina, šef diplomatije je Jaroslav Kohout, Ministarstvom pravde rukovodit će Marija Benešova, a Ministarstvom finansija Jan Fišer.

Fišer je bio premijer Češke od aprila 2009. do jula 2010, a u januaru ove godine kandidirao se za predsjednika Češke i zauzeo treću poziciju.

Izvor: Agencije