Sirijske umjetnine na izložbi u Londonu

U glavnom gradu Velike Britanije grupa umjetnika iz Sirije okupila se da bi prikazali svoja djela. A ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da su sve umjetnine prokrijumčarene iz ratom zahvaćene Sirije.

U galeriji smještenoj u srcu Londona prikazane su umjetnički eksponati. Cilj je podići svijest i saznati više o ratnim stahotama koje su zahvatile Siriju.

Priča je ovo i o samim autorima. Za većinu njih povratak kući previše je rizičan i opasan, s obzirom na poruku o ratu, prikazanu u njihovim djelima.

Poruka upućena svima

Ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da su sve umjetnine prokrijumčarene iz ratom zahvaćene Sirije.

“Poruka je upućena svima. Ono što se dešava u Siriji je humanitarni problem, zajedno ga moramo spriječiti. Možda zvuči romantično, ali moramo čuti pozive u pomoć. Radi preglasnih zvukova metaka, to je nemoguće. Ludilo se mora zaustaviti. Ne smijemo biti slijepi”, kaže sirijski umjetnik Tarek Tuma.

Jedan od organizatora, Mozaik Grupa, željela je prikazati i drugu stranu sirijske priče. Ne samo rat i ubijanje, nego i patnju naroda.

Nekih od eksponata naćiće se na aukciji. Sredstva prikupljena na ovaj način bit će usmjerena za pružanje neophodne medicinske pomoći stanovnicima Sirije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO