Edward Snowden zatražio azil u Rusiji

Dežurni konzul na moskovskom međunarodnom aerodromu Šeremetjevo potvrdio je u ponedjeljak da se bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edward Snowden obratio sa zahtjevom za političkim azilom u Rusiji, a upućeni kažu da procedura donošenja odluke može potrajati mjesecima, prenosi Itar-Tass.

Agencija RIA Novosti navodi izjavu dežurnog diplomate konzularnog punkta Kima Ševčenka da se državljanka Velike Britanije Sarah Harrison obratila u nedjelju navečer u 22.30 sati po moskovskom vremenu sa zahtjevom da se Snowdenu da političko utočište.

“Prenio sam to rukovodstvu, poslije čega je došao kurir i odnio paket”, rekao je on.

Za Harrison britanski mediji navode da je saradnica Wikileaksa, koja je sa Snowdenom putovala iz Hong Konga do Moskve.

Potvrda svjedoka

Agencija Itar-Tass navodi da Federalna migraciona služba (FMS), međutim, kaže da za sada nije dobila zahtjev Snowdena, ali da će, “ako ga dobije”, on biti razmotren u skladu s utvrđenom procedurom.

“Tome neće smetati čak ni odsustvo pasoša ili drugog dokumenta kojim se potvrđuje ličnost. Dovoljno je da njegove podatke potvrdi svjedok”, rekao je izvor iz migracione službe, dodajući da osnova za davanje političkog utočišta može biti realna prijetnja po život i zdravlje u državi u kojoj živi, ili kršenje njegovih prava i sloboda.

Izvor Itar-Tassa dodaje da politički azil u Rusiji nije tako jednostavno dobiti i da je potrebna saglasnost ne samo FMS-a, nego i ruskig ministarstava vanjskih i unutrašnjih poslova i Federalne službe sigurnosti (FSB), a da će se kraju molba uputiti predsjedničkoj komisiji za pitanja državljanstva i šefu države.

Izvori navode da procedura usaglašavanja može trajati do nekoliko mjeseci, a da u slučaju odbijanja čovjek ima mogućost u Rusiji ostati kao izbjeglica.

Ranije su predsjednici SAD-a i Rusije, Barack Obama i Putin, naložili šefovima svojih službi sigurnosti da riješe sudbinu Snowdena, koji je 23. juna doputovao iz Hong Konga u Moskvu.

No, Putin je također istakao da njegova država “nikada nikoga nije izručila”, niti ima namjeru to činiti ubuduće, prenose agencije.

“Putin i Obama u ovom trenutku nemaju rješenje prihvatljivo za obje strane, pa su naložili direktoru FSB-a Aleksandru Bortnjikovu i direktoru američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertu Muelleru da budu u stalnom kontaktu i pronađu rješenje”, izjavio je sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev za državni televizijski kanal Rusija 24, a prenosi agencija RIA Novosti.

Uslov za ostanak

On je napomenuo da neće biti lako da se američki FBI i ruski FSB dogovore oko Snowdenove sudbine.

Putin je do sada ignorirao apele da izruči Snowdena Amerikancima, koji mu žele suditi zbog špijunaže.

Ruski predsjednik je u ponedjeljak rekao da njegova država nikada ranije nikoga nije isporučila i dodao da bi Snowden mogao ostati u Moskvi ako prestane objavljivati ono što je doznao.

“Rusija nikada nikoga nije izručila i nema namjeru to učiniti. Ako on [Snowden] želi ostati ovdje, postoji jedan uslov – on treba obustaviti svoj rad, čiji je cilj nanošenje štete našim američkim partnerima, bez obzira kako bi ovo što govorim moglo čudno zvučati”, rekao je Putin.

Drugi ruski zvaničnik, predsjednikov pomoćnik Juri Ušakov, izjavio je da Putin nije razgovarao o toj situaciji s američkim liderom, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO