Zapovjednik libijske vojske podnio ostavku

Yussef al-Mangoush je rekao Generalnom nacionalnom kongresu da više neće ostati na svom položaju a skupština je prihvatila ostavku (Reuters)

Načelnik glavnog štaba libijske vojske Yussef al-Mangoush u nedjelju je podnio ostavku dan nakon sukoba u Bengaziju u kojem je ubijena 31 osoba, rekli su izvori iz narodne skupštine, prenosi Hina.

Na zatvorenom zasjedanju Mangoush je rekao Generalnom nacionalnom kongresu (GNC), najvišem libijskom političkom tijelu, da više neće ostati na svom položaju a skupština je prihvatila ostavku, rekao je član GNC-a.

Još jedan član skupštine je precizirao da je Mangoushevu ostavku potvrdio GNC.

Kongres je odabrao Mangousheva zamjenika Salema al-Gnaidyja da obavlja dužnost dok se ne izabere novi načelnik štaba, rekao je jedan član.

GNC je odlučio vladi dati dvije sedmice za pokretanje plana raspuštanja oružanih grupa i pojedinačno uključiti njihove članove u redovne snage, dodao je.

Demonstranti i milicija

U subotu je došlo do borbi ispred štaba brigade Libijski štit u Bengaziju dok su demonstranti tražili raspuštanje milicija koje sačinjavaju bivši pobunjenici.

Već mjesecima raste otpor protiv brojnih milicija koje se ne gase skoro dvije godine nakon pada diktatora Muammara Gaddafija, posebno nakon što su milicije opsjedale ministarstva u Tripoliju prošloga mjeseca kako bi nametnule svoju volju nacionalnoj skupštini.

Centralna vlada, čije su snage preslabe za održavanje sigurnosti u zemlji prepunoj oružja, uključila je u sistem ili dala dozvolu nekima od najmoćnijih milicija za održavanje makar i privida reda, dok je neke ukinula.

Red je u drugom po veličini libijskom gradu uspostavljen u subotu tek nakon što su specijalne snage zauzele kompleks Libijskog štita koji tvrdi da djeluje uz službenu dozvolu.

Libijski štit je krovna grupa brigada sa sjedištem u Bengaziju, kolijevci libijskog ustanka 2011.

U maju je GNC već odlučio zamijeniti Mangousha i precizirao kriterije izbora njegova zamjenika.

Mangousha često optužuju da brani teško naoružane grupe sastavljene od bivših pobunjenika koji su se borili protiv režima diktatora Muammara Gaddafija 2011.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje 11 ljudi ubijeno, a 35 ranjeno u napadu demonstranata na sjedište nekadašnjih pobunjenika u Bengaziju.

Published On 08 Jun 2013

Ostavka uslijedila nakon donošenja zakona koji zabranjuje sudjelovanje u Vladi pripadnicima Gaddafijevog režima.

Published On 29 May 2013

Vlada Libije još pokušava preuzeti kontrolu nad istočnim područjima zemlje od paravojnih snaga koje su se borile protiv Gaddafijevog režima. Zapadne sile upozoravaju da grupe poput Al-Kaide iskorištavaju sigurnosni vakuum. Reporterka Zeina Khodr izvještava iz grada Derne, gdje nema državnih snaga sigurnosti.

Published On 28 May 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO