SAD i Kina protiv nuklearnog oružja S.Koreje

Xi je kazao Obami da Kina i SAD 'imaju iste stavove i ciljeve' u pogledu sjevernokorejskog nuklearnog programa (Reuters)

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Kine Barack Obama i Xi Jinping postigli su dogovor na dvodnevnom samitu da Sjeverna Koreja mora obustaviti nuklearni program, prenosi Tanjug.

Specijal

“Oni su se složili da Sjeverna Koreja mora da se razoruža, da nijedna zemlja neće prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu i da ćemo zajedno raditi na jačanju saradnje i dijaloga u cilju nuklearnog razoružavanja”, izjavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Tom Donilon, prenio je Reuters.

Isti ciljevi

Prema navodima kineskih zvaničnika, Xi je kazao Obami da Kina i SAD “imaju iste stavove i ciljeve” u pogledu sjevernokorejskog nuklearnog programa. Kina je saveznik Pjongjanga, ali je sve zabrinutija zbog toga što Sjeverna Koreja prijeti ratom Južnoj Koreji.

Donilon je kazao da je Obama pokrenuo pitanje kineskih internet napada na američke internetske stranice i optužbi da Kinezi kradu američke industrijske tajne.

Kineski državni savjetnik Yang Jiechi je istakao da Peking želi saradnju, a ne nesuglasice sa SAD oko sigurnosti na internetu.

“Sigurnost na Internetu ne treba da bude izvor međusobnog sumnjičenja i trvenja, već nova svijetla tačka u našoj saradnji”, zaključio je Yang.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO