Karzaijev ultimatum Londonu zbog zatvorenika

Karzai je kao krajnji rok za njihov premještaj odredio 22. juni i o tome je obaviještena Britanska ambasada u Kabulu (AFP)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražio je da se svi zatvorenici koje su uhapsile britanske snage u roku dvije sedmice premjeste u Kabul, upozorivši da će nakon tog roka London biti odgovoran za povredu afganistanskog suvereniteta.

“Činjenica da su britanske snage produžile zatvor tim ljudima jest povreda nacionalnog suvereniteta Afganistana i njegovih zakona”, rekao je glasnogovornik afganistanskog predsjednika Aimal Faizi u saopćenju.

Karzai je kao krajnji rok za njihov premještaj odredio 22. juni i o tome je obaviještena Britanska ambasada u Kabulu.

Obećanje Velike Britanije

Britanske snage u Afganistanu već mjesecima drže oko 90 Afganistanaca u bazi Camp Bastionu zbog sumnje u saradnju s talibanima, po informacijama britanskog Ministarstva odbrane.

Velika Britanija je odmah dala do znanja da će tokom juna nastaviti s predajom tih zatvorenika afganistanskim pravosudnim vlastima.

Ministar obrane Philip Hammond u novembru je obustavio predaju zatvorenika afganistanskom pravosuđu zbog “rizika od lošeg postupanja” s njima u afganistanskim zatvorima.

Kako navodi Ministarstvo odbrane, britanske snage u Afganistanu imaju pravo zadržati osumnjičenika u pritvoru 96 sati, što se može produžiti u “iznimnim okolnostima”.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje 12 ljudi je ubijeno, a 15 učenika ranjeno u samoubilačkom napadu čija je meta bio američki vojni konvoj.

Published On 03 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO