Izrael želi ostati izvan sirijskog sukoba

Iz Izraela stižu poruke da se situacija u Siriji sve više komplicira, što ima posljedice i na izraelsku sigurnost, te da se Izrael ne može osloniti isključivo na međunarodne snage koje su smještene na području Golanske visoravni, granici između Sirije i Izraela.

Prema izjavama premijera Izraela, ta zemlja želi ostati izvan sirijskog sukoba, uprkos, kako su naveli, napadima na pogranično područje kod Golanske visoravni.

Na tom strateškom platou, kojeg je Izrael okupirao 1967. godine, proteklih sedmica vođene su borbe između pobunjenika i snaga odanih predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu.

Austrija, glavni partner UN-ovih snaga stacioniranih na tom području, najavljuje da će povući svoje trupe s Golana.

“Sada imamo primjer kada 400 austrijskih vojnika, skoro polovina vojnih snaga na tom području, odlazi zbog napetosti. Mi se ne možemo osloniti na nekog drugog, osim na izraelske vojnike. Ne možemo prepustiti sigurnost Izraela stranim silama, čak ni u vrijeme mira”, kaže Yuval Steinitz – Izraelski ministar strateških poslova .

Ponuda Rusije

Ipak, Izraelci s vremena na vrijeme granatiraju položaje sirijske vojske kao odgovor na njihovu pucnjavu na Golanu.

“Krah snaga UN-a na Golanskoj visoravni ukazuje na to da se Izrael ne može osloniti na međunarodne snage, kada je riječ o sigurnosti na ovom području. Prošle sedmice smo vidjeli bitke koje su se dogodile u blizini naše granice. Izrael se neće miješati u sirijski građanski rat, sve dok vatra ne bude usmjerena na nas”, ističe Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

Netanyahu je kazao da se susreo i sa ruskim predsjednikom Putinom, s kojim je razgovarao o situaciji u Siriji.

Rusija je ponudila da pošalje trupe koje bi zamijenile Austrijance koji se povlače iz UN-ovih mirovnih snaga na Golanu. Međutim, UN je odbio tu ponudu.

U međuvremenu, borbe u Siriji traju nesmanjenom žestinom.

Najmanje 87 Sirijaca ranjenih u borbama koje su pobunjenici vodili protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada, prebačeno je tokom prošla dva dana u bolnice u Libanu.

Ranjeni pobunjenici i civili stigli su iz Kusaira, grada u Siriji koji je u teškim borbama preuzela sirijska vojska uz pomoć pripadnika Hezbollaha.

Ujedinjeni narodi zatražili su hitan i neometan pristup području na kojem su vođene borbe kako bi se stradalima pružila pomoć.

Izvor: Al Jazeera