Otmičar iz Clevelanda optužen po 329 tačaka

U optužnici, koja ima 142 strane, opisano je sve što se dogodilo otetim ženama (Getty Images)
U optužnici, koja ima 142 strane, opisano je sve što se dogodilo otetim ženama (Getty Images)

Ariel Castro iz Clevelanda, osumnjičen da je oteo i 10 godina držao zarobljene u svojoj kući tri žene, optužen je po 329 tačaka optužnice, uključujući silovanje i ubistvo sa otežavajućim okolnostima, objavili su lokalni mediji.

Velika porota je u petak uvečer optužila Castra (52) po ukupno 329 tačaka optužnice, uključujući 139 tačaka za silovanje, 177 za otmicu i dvije za ubistvo sa otežavajućim okolnostima zbog smrti nerođenog djeteta jedne od žrtava.

Za ubistvo uz otežavajuće okolnosti zaprijećena je smrtna kazna, mada tužioci kažu da još nisu odlučili da li će je tražiti. Castro bi mogao biti osuđen na više kazni doživotnog zatvora.

On treba da se izjasni o optužnici  iduće sedmice.

Ginu DeJesus (23), Michele Knight(32) i Amanda Berry (27), kao i kćerka koju je Berry rodila za vrijeme zatočeništva, oslobođene su prošlog mjeseca iz Castrove kuće kada je komšija čuo dozivanje u pomoć i razvalio vrata u radničkom naselju u Clevelandu.

Optužnica na 142 stranice

Knight je oteta 2002, Berry 2003, a DeJesus 2004. godine, prenosi AFP.

U optužnici, koja ima 142 stranice, opisano je sve što se dogodilo otetim ženama, uključujući napade, silovanja, mučenje sve do 2007. Za preostale godine će možda biti dodano još tačaka optužnice.

Tužioci tvrde da su tri žene tokom 10 godina trpjele stalna premlaćivanja, da su bile vezivane i silovane i da im nikada nije bilo dozvoljeno da napuste Castrovu kuću.

Tužioci tvrde da je Knight doživjela pobačaj zbog toga što ju je Castro tukao.

Castro je uhapšen 6. maja i njegovi advokati kažu da će se izjasniti da nije kriv, apelirajući na javnost da ne žuri sa osudom njegovog klijenta. “On nije monstrum i mediji ne treba da ga demoniziraju”, rekao je advokat.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO