Mađari se pripremaju za najveće poplave

Poplave u Austriji odnijele su peti ljudski život.

Vatrogasac Johan A. je prilikom vožnje izgubio kontrolu nad vozilom i upao u nabujalu rijeku Waldaist.

Automobil, kojeg je povukla voda, zaglavio se ispod mosta, a vozač nije uspio da se spasi i udavio se u rijeci koja se izlila iz korita. Time je broj žrtava poplava koje su gotovo sedam dana zadale veliku brigu spasilačkim ekipama, koje su se borile protiv izlijevanja rijeka u gradove, povećao na pet.

Poplave u Subotici (Srbija) Kredit: YouTube/Jozef Kujundzic

Još se dvije osobe vode kao nestale, čija sudbina se ne zna od prvog dana problema sa nabujalim rijekama i odronima usljed jake kiše.

Stanje duž Dunava i na istoku Austrije se poboljšalo pošto je vodostaj u opadanju.

Stanovništvo širom zemlje radi na uklanjanju štete od poplava, a veliki problem predstavlja prodiranje vode iz rijeka u bunare i septičke jame.

Mađarska u pripravnosti

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će se Mađarska u petak suočiti sa vrhom poplavnog talasa i poručio građanima da se pripreme na najgore, javila je nacionalna novinska agencija MTI.

“Nažalost, vodostaj Dunava već je premašio maksimalni nivo svih vremena”, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Dunav je u petak ujutro dostigao 8,79 metara, što je za četiri centimentra iznad prethodnog rekordnog vodostaja.

“Treba da se pripremi za najgore”, rekao je Orban i zamolio Mađare da budu kooperativni u naporima da se spriječi katastrofa.

AFP dodaje da je skoro 10.000 ljudi, uključujući i mađarske vojnike, radilo tokom noći i jutra da bi ojačali zaštitni nasip od 700 kilometara duž obale rijeke Dunav.

Pripreme i u Hrvatskoj

Na vanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, održanoj u Vukovaru u petak, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić u svojstvu predsjednika Stožera, naglasio je da se spremno dočekuje vodeni val Dunava, te potvrdio da će se pripremiti 25.000 vreća s pijeskom za ugradnju u zečje nasipe, prenosi Hina.

„Vodostaj uzvodno u Austriji i Slovačkoj bilježi rekordne razine, no znamo što dolazi i za to se spremamo”, rekao je Galić.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo uputio je javni poziv svim radno sposobnim građanima i članovima raznih udruženja da se dobrovoljno stave na raspolaganje timu Hrvatskih voda i Stožeru za zaštitu i spašavanje grada Vukovara.

Izvor: Agencije