Apel za pomoć Siriji

Visoki komesarijat UN za izbjeglice uputio je apel za pomoć Siriji. Poručuje da je potrebno četiri milijarde i 400 miliona dolara za ovu godinu. Humanitarnu situaciju u Sirji ocjenjuje katastrofalnom.

Ono što se događa u Siriji nazvano je ljudskom tragedijom. Šest mjeseci nakon prve donatorske konferencije propali su gotovi svi pokušaji za dostavu humanitarne i medicinske pomoći.

Međunarodna finansijska podrška je vitalna kako bi se održao javni zdravstveni servis u zemljama koje su ugostile izbjeglice te poboljšali uslovi života u kampovima.

“Broj sirijskih izbjeglica se više nego udvostručio u prvim mjesecima ove godine, a situacija u regionu  dramatično pogoršala. 1,6 miliona osoba našlo je utočište u susjednim zemljama i sjevernoj Africi”, kaže Valeri Amos iz UNHCR-a.

Okupiranu Golansku visoravan još uvijek prekrivaju slojevi dima, izazvani požarima, nakon borbi za izraelsko sirijski granični prelaz. Čuje se i sporadična pucnjava. Nešto istočnije, Sirijska armija nastavlja napredovanje u Qusayru.

Civili i ranjeni

Najveće borbe vode se u njegovoj okolini – selu Daba u blizini aerodroma. Jedno od preostalih pobunjeničkih uporišta je Buweyda, gdje su se sa civilima i ranjenim, utvrdili nakon povlačenja.

NATO nema namjeru vojno intervenisati.

“Trenutno namamo plan za bilo kakvu misiju u Siriji, moja komanda ne planira tako nešto. Izražavamo zabrinutost onim šta se tamo dešava i ono što ste mogli vidjeti da smo pozitivno reagovali na poziv našeg saveznika Turske”, rekao je vrhovni komandir NATO snaga u Evropi, general Philip Breedlove.

Dvojica Francuskih novinara nestali na putu za Halep. Predsjednik Hoollande zatražio je njihovo hitno puštanje na slobodu.

Izvor: Al Jazeera