Apel za pomoć Siriji

Visoki komesarijat UN za izbjeglice uputio je apel za pomoć Siriji. Poručuje da je potrebno četiri milijarde i 400 miliona dolara za ovu godinu. Humanitarnu situaciju u Sirji ocjenjuje katastrofalnom.

Ono što se događa u Siriji nazvano je ljudskom tragedijom. Šest mjeseci nakon prve donatorske konferencije propali su gotovi svi pokušaji za dostavu humanitarne i medicinske pomoći.

Međunarodna finansijska podrška je vitalna kako bi se održao javni zdravstveni servis u zemljama koje su ugostile izbjeglice te poboljšali uslovi života u kampovima.

“Broj sirijskih izbjeglica se više nego udvostručio u prvim mjesecima ove godine, a situacija u regionu  dramatično pogoršala. 1,6 miliona osoba našlo je utočište u susjednim zemljama i sjevernoj Africi”, kaže Valeri Amos iz UNHCR-a.

Okupiranu Golansku visoravan još uvijek prekrivaju slojevi dima, izazvani požarima, nakon borbi za izraelsko sirijski granični prelaz. Čuje se i sporadična pucnjava. Nešto istočnije, Sirijska armija nastavlja napredovanje u Qusayru.

Civili i ranjeni

Najveće borbe vode se u njegovoj okolini – selu Daba u blizini aerodroma. Jedno od preostalih pobunjeničkih uporišta je Buweyda, gdje su se sa civilima i ranjenim, utvrdili nakon povlačenja.

NATO nema namjeru vojno intervenisati.

“Trenutno namamo plan za bilo kakvu misiju u Siriji, moja komanda ne planira tako nešto. Izražavamo zabrinutost onim šta se tamo dešava i ono što ste mogli vidjeti da smo pozitivno reagovali na poziv našeg saveznika Turske”, rekao je vrhovni komandir NATO snaga u Evropi, general Philip Breedlove.

Dvojica Francuskih novinara nestali na putu za Halep. Predsjednik Hoollande zatražio je njihovo hitno puštanje na slobodu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sirijska armija vratila je kontrolu nad strateškim gradom Qusayrom na granici sa Libanom, objavila je sirijska državna televizija.  Nakon više od dvije sedmice žestokih borbi i opsade, pobunjenici su prisiljeni na povlačenje. Preko grada Qusayra, koji se nalazi na ključnoj graničnoj ruti a koja povezuje Damask sa mediteranskom obalom, opoziciji je stizala pomoć u ljudstvu […]

Published On 05 Jun 2013

Rat u Siriji između Vlade predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenika počeo je u martu 2011. kao serija demonstracija inspirisanih tzv. Arapskim proljećem. Nastojanje sirijskih vlasti da demonstracije uguše uz pomoć vojske dovelo je do širenja sukoba, a demonstranti su od ljeta 2011. organizovali Slobodnu sirijsku vojsku.  Rat u Siriji – svrgavanje Assadovog režima ili međunarodna […]

Published On 04 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO