Kubanci prvi put imaju pristup internetu

Cijena usluge je za uslove života na Kubi preskupa, jer mnoštvo Kubanaca dobija državnu platu od dvadesetak dolara mjesečno (AFP)
Cijena usluge je za uslove života na Kubi preskupa, jer mnoštvo Kubanaca dobija državnu platu od dvadesetak dolara mjesečno (AFP)

Kubanske vlasti počele su građanima nuditi pristup globalnoj komunikacijskoj mreži – internet u više od stotinu javnih računarskih centara širom zemlje, a sat korištenja te usluge košta 4,5 dolara.

Građani se već okupljaju u “cyber salonima” i čekaju u redovima ispred kompjuterskih terminala.

Stanovnici Kube trenutno imaju pristup samo domaćoj varijanti interneta, a ne njegovoj globalnoj mreži, prenosi AP.

Cijena usluge je, međutim, za uslove života na Kubi preskupa, jer mnoštvo Kubanaca dobija državnu platu od dvadesetak dolara mjesečno.

Početak procesa liberalizacije

Ovo je jedan od znakova procesa liberalizacije, koji je na Kubi tek počeo, a nakon decenija zatvorenosti prema vanjskom svijetu i državne kontrole građana.

Tako odnedavno Kubanci mogu putovati u inostranstvo za vrijeme praznika samo sa pasošem i bez posebnih dozvola vlasti, koje su ranije bile neophodne.

A kad je riječ o ekonomiji, u Havani je otvorena i prva tržnica na kojoj poljoprivrednici sami određuju cijene svojih proizvoda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO