Spriječen pomen na žrtve Tiananmena

Na trgu Tiananmen je u junu 1989. poginulo nekoliko stotina ljudi (Reuters)

Kineska policija je blokirala kapiju groblja na kome su sahranjene žrtve protesta na pekinškom trgu Tiananmen, održanih prije 24 godine.

Vlasti svakog 4. juna pokušavaju spriječiti diskusiju o nasilnom gušenju prodemokratskih protesta 1989. godine, što je najveća mrlja u oblasti ljudskih prava u Kini proteklih decenija.

Na Tiananmenu je tada poginulo nekoliko stotina ljudi.

Više od 10 zvaničnika sigurnosti raspoređeno je ispred kamene kapije groblja Vanan u blizini brda zapadnog Pekinga, koje majke žrtava obilaze svake godine, prenose agencije.

A u uskoj ulici, blizu Zabranjenog grada, pripadnici snaga sigurnosti patrolirali su ispred kuće u kojoj je živio Zhao Ziyang, bivši sekretar Komunističke partije, koji je poslije protesta na trgu Tiananmen izbačen iz partije i stavljen u kućni pritvor.

Blokirana internetska pretraga

Vlasti su, također, privele ili pojačale prismotru 10 najistaknutijih disidenata, tvrdi organizacija “Branioci kineskih ljudskih prava” sa sjedištem u Hong Kongu.

Također, blokirana je pretraga na internetu za niz ključnih riječi vezanih za Tiananmen na kineskom društvenom blogu Sina Weib.

U Hong Kongu će biti održano bdijenje uz svijeće povodom obilježavanja 24. godišnjice Tiananmena, a organizatori očekuju da će se okupiti 150.000 ljudi.

Hong Kong je jedini grad u Kini koji otvoreno obilježava ovaj događaj, koji je u velikoj mjeri izbrisan iz zvanične kineske historije.

Izvor: Agencije