SAD uveo dodatne sankcije Iranu

Iz Bijele kuće saopćeno da je suština američkih sankcija Iranu da se iranska valuta učini 'neupotrebljivom van granica zemlje' (EPA)
Iz Bijele kuće saopćeno da je suština američkih sankcija Iranu da se iranska valuta učini 'neupotrebljivom van granica zemlje' (EPA)

Sjedinjene Američke Države uvele su nove, dodatne sankcije Iranu, a na meti se našla iranska valuta rial i automobilska industrija.

Američki predsjednik Barack Obama uveo je jednostrane sankcije Iranu, koje se direktno odnose na transakcije u gotovoj valuti ili na otvorenim računima s gotovinom van zemlje.

Suština američkih sankcija Iranu jeste da se iranska valuta učini “neupotrebljivom van granica zemlje”, dok Teheran ne učini ustupke vezano za sporan iranski nuklearni program.

‘Sticanje nuklearnog oružja’

Sankcije se odnose i na kažnjavanje svi onih koji učestvuju u prodaji roba i usluga vezanih za iransku automobilsku industriju.

“Potezi koji su danas preduzeti dio su posvećenosti predsjednika Obame sprečavanju Irana u sticanju nuklearnog oružja, tako što su podignuti troškovi iranskog prkosa prema međunarodnoj zajednici”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, prenose agencije.

Nove sankcije uslijedile su kao dio strategije Washingtona da se izvrši pritisak na iransku valutu i autoindustrije, pošto Teheran odbija da se povinuje međunarodnom pritisku i da stavi pod kontrolu svoj nuklearni program, za koji tvrdi da ga koristi isključivo u civilne svrhe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO