Poplave nakon Češke zahvatile i Njemačku

Cijela predgrađa Praga su pod vodom, a poplave u kojima je u centralnoj Evropi poginulo 11 osoba zahvatile su i Njemačku, u kojoj je iz preventivnih razloga evakuirano više od deset hiljada ljudi, javljaju agencije.

Poplavljeni su južni i sjeverni dijelovi češkog glavnog grada, pa i gradski zoološki vrt i hipodrom, ali su metalne prepreke podignute uz Vltavu spasile historijsko središte grada, javlja Reuters.

Meteorolozi kažu da će s prestankom kiše nivo vode pasti diljem Češke, ali će na udar vodenog vala idućih dana doći dijelovi Slovačke i Mađarske.

U Njemačkoj je iz nizijskih dijelova Saske i Bavarske evakuirano deset hiljada ljudi.

Grad Döbeln u Njemačkoj, Kredit: YouTube/ Mirko Fischer

Dosad je u Češkoj, Austriji, Poljskoj i Njemačkoj poginulo 11 ljudi. Dvije najnovije žrtve stradale su u južnonjemačkom gradu Gunzburgu, na Dunavu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel došla je u utorak u Passau na jugu zemlje i najavila pomoć saveznih vlasti  “hitno i bez birokratske gnjavaže”, objavio je France Presse.

U centralnoj Evropi izlile su se mnoge rijeke, a zbog visokog vodostaja vjerovatno neće biti riječnog saobraćaja Rajnom do četvrtka, objavila je državna agencija.

Obustavljen riječni saobraćaj

Saobraćaj je zaustavljen protekli vikend, kad je zbog kiše naglo narastao vodostaj na južnom toku rijeke. Južno od Koblenza nema riječnog saobraćaja u utorak, objavila je Uprava za navigaciju u Baden-Wurttembergu.

Vlasti su objavile da je Vltava u Pragu maksimalni vodostaj vjerovatno dostigla u utorak, ali preventivno su evakuirane hiljade ljudi iz gradova i sela nizvodno od Praga.

Spolana, hemijska tvornica u Neratovicama sjeverno od Praga, objavila je da je premjestila opasne tvari na sigurnu lokaciju i da je zaustavila proizvodnju.

I proizvođač automobila Volkswagen privremeno je zatvorio tvornicu u Zwickauu u istočnonjemačkoj državi Saskoj, jer zbog poplava radnici nisu mogli na posao.

Veliki dijelovi praškog metroa i u utorak su zatvoreni i neće se otvoriti danima. U Pragu je za saobraćaj zatvoreno šezdesetak ulica, a ne voze ni neke tramvajske linije.

Centralnu Evropu su ovakve poplave posljednji put pogodile 2002. godine. Tada je u Češkoj poginulo 17 ljudi, a u cijeloj regiji šteta je procijenjena na 20 milijardi eura.

Izvor: Agencije