Održan 31. samit EU-a i Rusije

Osim u neslaganjima kada je u pitanju Sirija, 31. samit Evropske unije i Rusije prošao je u pozitivnom tonu.

Na stolu se našao niz tema, a razmišljalo se i o potpisivanju novog rusko-evropskog Sporazuma o partnerstvu.

Samit je počeo srdačno i prijateljski u zapadnosibirskom gradu Jekaterinburgu, kako ga nazivaju u Briselu, evropskom prozoru u Aziju. Globalna ekonomija prva se našla na dnevnom redu.

“Veoma je važno za nas da dobijemo informaciju iz prve ruke o mjerama koje se preduzimaju kako bi se normalizirala situacija u eurozoni. Dužnički problem Kipra dodatno je bacio svjetlo na neophodnost održavanja konsultacija o povećanju povjerenja u našim odnosima”, ocijenio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vizni režim

Povjerenje, narušeno različitim viđenjima rješenja rata u Siriji, u odnosima Moskve i Brisela, dodatno otežava pitanje liberalizacije viznog režima.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je rekao: “Po pitanju viza sa zadovoljstvom kažem: pomjerili smo se naprijed. Želimo taj zajednički posao nastaviti potpisivanjem nadograđenog sporazuma o viznim olakšicama. Glavna prepreka, nova ruska pravila o putničkim evidencijama”.

Iako se obostrano nazivaju strateškim partnerima čija međusobna trgovačka razmjena raste, Evropska unija Rusiju podsjeća na pitanja poštivanja ljudskih prava.

I na usvojene zakone za vrijeme novog Putinovog predsjedničkog mandata, koje dio ruske javnosti naziva gušenjem sloboda.

“Raspravljali smo o važnosti civilnog društva, nevladinih organizacija, njihovom doprinosu u jačanju demokratije, pogotovo svih sloboda. Zakonska rješenja trebala bi ovo prepoznati i zaštiti djelovanje civilnog sektora”, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Zaštita imigranata

I za vrijeme samita civilni sektor suočavao se sa sudskim procesima, poput ovog kojim su nevladine organizacije željele zaštititi migrante u Rusiji.

No, Evropska unija, koja je prije 20 godina potpisala sa Moskvom Sporazum o partnerstvu, tu saradnju rado bi nastavila. Ima jak argument, kaže, euro je stabiliziran.

“Razgovarali smo o novom sporazumu. Dokumenti koji se spremaju, promijenit će međunarodnu stvarnost”, kazao je Putin.

Za sada se mijenja realnost u cijeni plina. Ruski Gazprom najavio je kako će cijena tog energenta za Evropsku uniju ove godine možda pasti i za 10 posto. Ona će za Ukrajinu biti nepromijenjena.

Izvor: Al Jazeera