Nove žrtve tornada i poplava u Oklahomi

Broj poginulih u snažnim tornadima i poplavama u Oklahomi i u okolini, koje su tokom prošlog vikenda ponovo poharale područje ove savezne američke države, popeo se na 18, od kojih je 12 odraslih osoba i šestero djece.

Tijela sedam osoba još su neindentificirana, objavio je u ponedjeljak po lokalnom vremenu šef tamošnje državne Službe za sudsku medicinu.

To je pet novih žrtava u snažnim olujama više nego što se prethodno mislilo i to nakon samo dvije sedmice od smrtonosnog tornada koji je 20. maja poharao grad Moore na istom području, odnijevši 24 života.

Taj grad je u novim olujama, praćenim snažnim vjetrom, kišom i gradom, opet pretrpio i materijalnu štetu.

Na područje Oklahome u petak se obrušilo najmanje pet tornada s olujnim nevremenom koje je omelo saobraćaj u gradskoj okolini, te izazvalo brojne poplave u gotovo cijelom području Oklahoma Cityja.

Kroz oluju preko mosta

Mjesne vlasti saopćile su da su tokom vikenda iz poplava izvučene i spašene desetine stanovnika, ali ne i 64-godišnjak koji se automobilom nastojao probiti kroz oluju preko mosta. Njegovo tijelo pronađeno je kilometrima dalje od automobila u istočnom dijelu Oklahome.

Od 18 smrtno stradalih devet je iz Oklahoma Cityja, šestero ih je stradalo u zapadnom dijelu – u El Renu i dvoje u Union Cityju, a jedna osoba na istočnom prigradskom području.

Među smrtno stradalima su i trojica naučnika i meteorologa, koji su posmatrali tornada u naučne svrhe. Prvi put je zabilježeno da su tzv. ‘lovci na oluje’ stradali u ovakvom nevremenu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO