Kerry Izraelu: Posljednja prilika za mir

Američki državni sekretar je kazao kako je rješenje sa samo jednom državom - neprihvatljivo (AP)
Američki državni sekretar je kazao kako je rješenje sa samo jednom državom - neprihvatljivo (AP)

Američki državni sekretar John Kerry, koji sljedeće sedmice ponovno odlazi na Bliski istok, upozorio je Izrael na to da će uskoro biti prekasno za sklapanje mira s Palestincima.

Vrijeme odmiče. Ako ne uspijemo sada, možda nećemo imati drugu priliku da postignemo mir“, kazao je Kerry u ponedjeljak pred forumom u organizaciji Američke jevrejske zajednice.

Neprihvatljivo jednostrano rješenje

“Ne možemo dopustiti da budućnost postane talac razočaranja iz prošlosti. Ne smijemo se pomiriti s time da odsustvo mira bude proročanstvo koje se automatski ostvaruje”, kazao je Kerry u govoru pred stotinama osoba u Washingtonu, direktno upućenom izraelskim vlastima i narodu.

Rješenje sa samo jednom državom jednostavno je neprihvatljivo objema stranama, Izraelcima i Palestincima“, kazao je američki državni sekretar.

Kerry će se ponovo uputiti na Bliski istok sljedeće sedmice, kako bi razgovarao s izraelskim, palestinskim i jordanskim čelnicima, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki državni sekretar John Kerry pokreće izraelsko-palestinske pregovore. Već četvrti put od njegova imenovanja stigao je u regiju. Planiran je i odlazak na okupiranu, zapadnu obalu i susret s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO