Francuska potvrdila upotrebu sarina u Siriji

Ratni zločini su postali svakodnevnica u Siriji (Reuters)

Francuska kaže da je nervni gas sarin sigurno korišten u Siriji, u više navrata, nakon testova koje je uradila na uzorcima iz te zemlje.

„Ovi testovi pokazuju prisustvo sarina u različitim uzorcima koji su u našem vlasništvu“, rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u izjavi u utorak, dodavši da su rezultati predati Ujedinjenim narodima.

Fabius nije govorio detaljnije o tome ko i gdje je koristio ovaj nervni gas.

Zločin kao svakodnevnica

Režim i opozicija su se međusobno optuživali za upotrebu hemijskog oružja u dvogodišnjem sukobu. Francuska je rekla da bi bilo nedopustivo da ljudi za koje se dokaže da su krivi za upotrebu hemijskog oružja, ne budu kažnjeni.

Međunarodni zakon kaže da je upotreba hemijskog oružja nelegalna. Rezultati su objavljeni nedugo nakon što su istražitelji UN-a rekli da postoje dokazi da su obje strane činile masakre, mučile zarobljenike i koristile hemijsko oružje.

UN-ova Komisija za istragu u Siriji je rekla da vojne vođe i vlada moraju odgovarati za implementaciju „usklađene politike“ kršenja ljudskih prava.

„Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti su postali svakodnevnica u Siriji, gdje su se izmučene žrtve urezale u našu savjest“, stoji u izvještaju.

Istražitelji su rekli da imaju „razumnu osnovu“ za vjerovanje da su u Siriji korištene ograničene količine hemijskog oružja.

U posljednjem izvještaju, baziranom na intervjuima žrtava, medicinskog osoblja i drugih svjedoka, stoji da su primili optužbe da i sirijska Vlada i pobunjenici koriste zabranjeno oružje, ali da većina svjedoči o korištenju snaga Bashara al-Assada.

Istraga kaže da će konačni odgovori stići nakon testiranja uzoraka uzetih direktno od žrtava ili sa mjesta navodnih napada. Damask je pozvan da u zemlju pusti tim stručnjaka.

Izvor: Agencije