Pjongjang razmjestio nove raketne bacače

Pjongjang nastoji da unaprijedi glavninu raketnih lansera koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju za Južnu Koreju (AFP)

Sjeverna Koreja je duž svoje granice razmjestila nove raketne bacače koji mogu pogoditi ciljeve i dalje od Seula, javljaju južnokorejski mediji.

Artiljerijske jedinice sa Sjevera primijećene su kako zamjenjuju stare višecjevne lansere raketa poboljšanom verzijom od 240 milimetara, objavila je agencija Yonhap, prenosi Tanjug.

Specijal

Agencija je navela riječi jednog neimenovanog vladinog zvaničnika da novi višecjevni lanseri raketa imaju domet od 70 kilometara i da mogu da gađaju i ciljeve dalje od južnokorejskog glavnog grada koji je bliži granici.

Ozbiljna prijetnja

Sjeverna Koreja raspolaže sa oko 5.100 višecjevnih pokretnih lansera raketa, prema južnokorejskim podacima.

Pjongjang nastoji da unaprijedi glavninu raketnih lansera koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju za Južnu Koreju.

Stanovnici Seula i okolnih satelitskih gradova, koji zajedno čine polovinu od 49 miliona stanovnika zemlje, stalno žive pod prijetnjom napada od sjevernokorejskih raketa i dalekometnih topova.

Sjeverna Koreja je 2010. koristila višecjevne lansere raketa za napad na južnokorejsko otok u Žutom moru, kada je ubijeno četvero ljudi.

Kraj uzbune

Japan očekuje da povuče protivraketne jedinice raspoređene oko glavnog grada jer vjeruje da je opasnost od napada iz Sjeverne Koreje prošla.

Mediji su izvijestili da bi raketnim jedinicama bio ukinut status uzbune već u nedjelju, ali zvaničnici to odbijaju komentirati, prenio je AP.

Japan, Južna Koreja i SAD su preduzeli specijalne mjere odbrane zbog prijetnji Sjeverne Koreje da će lansirati raketu dugog dometa ili druge udare odmazde, ukoliko bude izazvana.

Vojne napetosti su dostigle vrhunac u aprilu kada su Sjedinjene Države i Južna Koreja započele jednomjesečne združene vojne manevre.

Posljednjih nedjelja situacija na Korejskom poluotoku je mirnija a Pjongjang je poručio da je spreman razgovarati sa Seulom i Washingtonom.

Japan je početkom aprila razmjestio protivraketne sisteme PAC-3 na tri lokacije u i oko Tokija, koji je u dometu balističkih raketa Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije