EU traži objašnjenje od SAD-a o špijuniranju

Martin Schulz oštro je i hitno reagirao, navodeći da je 'šokiran' i "ozbiljno zabrinut zbog izvještaja o špiuniranju (Reuters)

Evropska unija zatražila je od Sjedinjenih Država objašnjenje informacija koje je objavio njemački sedmičnik Der Spiegel o tome da američke obavještajne službe špijuniraju predstavništva EU.

“Odmah smo kontaktirali vlasti u Washingtonu i američke predstavnike u Briselu oko izvještaja u Der Spiegelu o tome da su američke tajne službe prisluškivale predstavništva EU u Washingtonu, Briselu i u sjedištu UN-a u New Yorku”, rekla je glasnogovornica Evropske komisije.

“Oni su rekli da provjeravaju tačnost objavljenih informacija i da će nam se javiti nakon provjere”, dodala je.

Sjedinjene Američke Države prisluškivale su urede Evropske unije (EU) i pristupale internim kompjuterskim mrežama, tvrdi nemački list Der Spiegel, pozivajući se na tajni dokument.

Riječ je o posljednjem u seriji otkrića o navodnom američkom špijunskom programu, a na ove optužbe hitno je, u subotu uvečer, reagirao predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz, zatraživši hitnu istragu.

Spiegel citira izvještaj Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) iz septembra 2010. godine, pod oznakom “strogo poverljivo”, do kojeg je došao Edward Snowden, a u koji je njemački magazin imao uvid.

U dokumentu se opisuje kako je američka služba ozvučila prostorije EU-a u Washingtonu, kao i u Ujedinjenim narodima (UN), i ne samo da su slušali žive i telefonske razgovore, već su imali pristup dokumentima i elektronskoj pošti.

Također, na listi prisluškivanih zgrada je i sjedište Evropskog vijeća u Briselu, navodi njemački list.

Šok u EP-u

U dokumentu se EU značava eksplicitno kao “meta”. Kako navodi Reuters, glasnogovornik Ureda direktora NSA-e nije imao komentar na priču objavljenu u njemačkom magazinu.

Schulz je oštro i hitno reagirao na ovu priču, navodeći u saopćenju da je “šokiran” i “ozbiljno zabrinut” zbog izvještaja da su američke vlasti špijunirale urede EU-a.

Ako su ovi navodi tačni, to je izuzetno ozbiljno pitanje, koje će imati veoma ozbiljne posljedice na odnose između SAD-a i EU-a“, naveo je Schulz u saopćenju.

“U ime EP-a, zahtijevam potpuno razjašnjenje i istragu novih informacija, koje bi SAD trebao dostaviti po ovom pitanju”, zaključio je Schulz, prenosi Tanjug.

Reakcije Luksemburga

Šef diplomatije Luksemburga Jean Aselborn rekao je za Der Spiegel: “Ako su ovi izveštaji tačni, to je odvratno. SAD bi bilo bolje da prate svoje tajne službe, nego svoje saveznike. Moramo odmah dobiti garancije sa najvišeg nivoa da će ovo momentalno prestati.”

Snowden, bivši saradnik američke službe, uzdrmao je svijet obznanivši više dokumenata koji svjedoče o špijunskim programima SAD-a.

Američki državljani  Snowden (30) napustio je SAD u maju, nekoliko sedmica pre nego što su Guardian i Washington Post objavili detalje o tajnom programu američke vlade za praćenje interneta i telefona.

Snowden se od prošlog vikenda nalazi na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, u tranzitnoj zoni, gdje čeka odluku ekvadorskih vlasti o njegovom zahtjevu za azil u toj zemlji.

Izvor: Agencije