Brojne žrtve u eksplozijama u Pakistanu

Za ove napade niko još nije preuzeo odgovornost, ali su svi lokaliteti blizu graničnog područja sa Afganistanom gdje djeluju pakistanski talibani (AFP)

Najmanje 53 osobe su poginule u bombaškim napadima širom Pakistana u nedjelju, istoga dana kada su se premijer ove države Nawaz Sharif i njegov britanski kolega David Cameron susreli kako bi razgovarali o pitanjima sigurnosti.

Više od 17 osoba je poginulo u prvom napadu kada je meta bio konvoj Granične jedinice u području Badhber, nedaleko od sjeverozapadnog grada Peshavara. Bomba na daljinsko upravljanje promašila je konvoj i pogodila pijačno područje.

„Detonacija je bila toliko jaka jer je uništila 10 prodavnica i osam vozila“, kazao je Mir Ajab Khan, šef policijske stanice u Badhberu.

„Mnogi od povrijeđenih su žene i djeca.“

U napadu bombaša samoubice nedaleko od džamije u distrktu Hazara zapadnog grada Quette živote je izgubilo 28 osoba, dok je povrijeđeno najmanje 65 ljudi. Novinar Al Jazeere Kamal Hyder kazao je kako je eksplozija izazvala još jednu na trafou za električnu energiju što bi moglo donijeti još žrtava.

Treći napad se desio u Sjevernom Waziristanu. Ubijena su četvorica vojnika kada je bomba raznijela njihovo vozilo, a četiri osobe su poginule i u Južnom Waziristanu.

Za ove napade niko još nije preuzeo odgovornost, ali su svi lokaliteti blizu graničnog područja sa Afganistanom gdje djeluju pakistanski talibani.

Osude nasilja

Eksplozije su se desile kada je Sharif ugostio Camerona u prijestolnici Islamabadu. Ovom prilikom je dogovorena saradnja Velike Britanije i Pakistana u borbi protiv talibana i u pokušaju da se donese mir u susjednom Afganistanu.

Pakistanska Vlada, koja je preuzela vlast u junu nakon izbora, suočava se sa velikim brojem problema, uključujući oslabljenu ekonomiju i prijetnje naoružanih grupa.

Sharif je osudio nasilje.

„Pakistan je mnogo propatio, naročito kada se gledaju ljudski i finansijski gubici. Zbog toga smo odlučni da se borimo sa zlom ekstremizma i terorizma sa obnovljenom snagom i bliskom saradnjom sa našim prijateljima“, kazao je.

On se ranije zalagao za mirovne razgovore sa talibanima i kritizirao američke napade bespilotnih letjelica, te isticao zamjerke kako kampanja SAD-a krši suverenitet njegove države.

Cameron je rekao kako Velika Britanija i Pakistan moraju pojačati napore u iskorjenjivanju ekstremizma i terorizma.

Dodao je kako će Velika Britanija ponuditi Pakistanu pomoć eksperata pri kreiranju strategije protiv terorista.

Izvor: Al Jazeera i agencije