Poginula tri lovca na oluje u Oklahomi

Najmanje 13 osoba izgubilo je život u tornadima u Oklahomi i u susjednim državama američkog Srednjeg zapada (Getty Images)

Broj poginulih u tornadima u Oklahomi i u susjednim državama američkog Srednjeg zapada popeo se na najmanje 13, među kojima su i tri lovca na oluje.

Među žrtvama je Tim Samaras (55), jedna od zvijezda emisije Discovery Channela “Lovci na tornado”. S njim je poginuo i njegov sin Paul (24), te saradnik Carl Young (45).

Samaras je bio jedan od najvećih stručnjaka za razorne oluje, te osnivač kompanije Twistex koja se bavila istraživanjem tornada.

Sva trojica su poginula u El Renu, predgrađu Oklahoma Cityja, a detalji nesreće nisu previše poznati. Tek se zna kako ih je zahvatio vrtlog brzine od skoro 300 kilometara na sat.

Vijest o smrti ‘trojice lovaca na oluje’ potvrdio je i Samarasov brat Jim, objavivši na Facebooku pismo zahvale.

“Hvala svima na podršci koju nam pružate. Izgubili smo velikog brata Tima, ali i njegova sina Paula, te saradnika Carla. Stradali su radeći oni što najviše vole, loveći tornadq. Siguran sam kako je Tim sada u svom velikom tornadu na nebu”, napisao je njegov brat.

Nevrijeme na istočnoj obali

Samaras i njegova ekipa bili su poznati po emisiji “Storm Chasers” na Discovery Channelu.

Kako je objavio National Geographic, Samaras je bio jedan od najiskusnijih ‘lovaca’ koji je s posebno opremljenim vozilima skupljao podatke o raznim olujama.

Olujni sistem koji je doveo do tornada i poplava širom Oklahome, Missourija i Arkansasa u nedjelju se počeo kretati prema istočnoj obali, te je izazvao kiše i olujno vrijeme od Quebeca u Kanadi do Philadelphije, saopćili su meteorolozi.

Zvaničnici su izjavili da je najmanje šest osoba nestalo u Oklahomi.

Oluje praćene jakim vjetrom, obilnim padavinama i gradom pogodile su oblast ove države i 20. maja, kada su 24 osobe poginule u naletu tornada.

Izvor: Al Jazeera i agencije