Evropska baština ugrožena poplavama

Obilne kiše u centralnoj Evropi izazvale su poplave i blatne bujice u kojima je nekoliko osoba poginulo, a više nestalo.

Stotine su bile primorane napustiti svoje domove. 

Obilnim kišama i poplavama pogođeni su i istok i jug Njemačke, kao i dijelovi Austrije, Češke i Švicarske.

Lokalne vlasti i hitne službe podigle su stepen pripravnosti i postavile protiv-poplavne barijere i vreće sa pijeskom u pokušaju da kontroliraju tok vode.

“Otprilike 130 kuća oštećeno je. Mnogo ljudi moralo je napustiti svoje domove ili se popeti na gornje katove svojih kuća. Neke zgrade teško su oštećene ili im prijeti opasnost u narednih nekoliko sati”, kaže Michael Hutterer, komandir Vatrogasne brigade u Schardingu.

‘Najgori mogući scenario’

Bavarski grad Passau, koji se nalazi na granici sa Austrijom, teško je pogođen. Stanovnici situaciju opisuju kao “najgori mogući scenario”.’

“Da, sada imamo turiste koji dolaze vidjeti poplave, ali za narod koji živi ovdje – ovo je strašno, pogotovo za vlasnike restorana i hotela”, kaže Sstanovnik Passaua Michael Kaeser.

Iz Evropske komisije poručuju da su spremni pomoći državama pogođenim poplavama nakon što se procjeni šteta.

U toku su evakuacije u naseljima u Švicarskoj i Austriji, gdje su obilne padavine dovele i do odrona zemlje.

Češke vlasti ograničile su javni prijevoz i zatvorile podzemne željeznice jer je rijeka Vitava poplavila staru četvrt Praga.

Historijsko blago pod vodom

Iz Praga izvještava Al Jazeerin reporter Rory Challands.

“Kiša je u Pragu možda privremeno prestala padati, ali nivo vode i dalje raste. Vlasti očekuju da će najviši biti tokom kasnog poslijepodneva ili večeri”, kaže Challands.

Padavine ugrožavaju historijsko blago ove zemlje, dodao je.

“Nalazim se na Karlovom mostu u centru Praga, koji je uvršten u listu svjetske baštine UNESCO-a i značajan je dio ovog srednjovjekovnog grada. Prisutan je strah da će voda, ako njen nivo bude viši od postavljenih barijera, nanijeti nepopravljivu štetu jednom od svjetskih historijskih blaga”, naveo je on.

Poplave već odnose živote. Pet osoba poginulo je u različitim dijelovima Češke. Vlasti čine sve što mogu. Ako se odmaknem, vidjet ćete barikade postavljene na drugoj strani rijeke, kako bi se voda spriječila da prodre u taj dio grada.

“Sve škole u Pragu su zatvorene, kao i polovina sistema podzemne željeznice. Vlada je proglasila vanredno stanje u većem dijelu Češke i obećala pomoć u iznosu blizu 12 miliona eura za čišćenje koje će možda biti neophodno”, zaključio je Challands.

Taj dio je pod zaštitom UNESCO-a. U njemu su brojne historijske građevine, crkve i spomenici iz 14 stojeća – uključujući i Karlov most na Vitavi.

Izvor: Al Jazeera