Bivši tajvanski predsjednik se pokušao ubiti

Chen je bio tajvanski predsjednik od 2000. do 2008. godine (Reuters)

Bivši tajvanski predsjednik Chen Shui-bian pokušao se ubiti u zatvorskoj kupaonici, koristeći pritom peškir, ali su ga na vrijeme otkrili čuvari, objavilo je tajvansko Ministarstvo pravosuđa.

Chen, koji služi 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije, tvrdi da je žrtva političkog progona, jer se snažno suprotstavljao Kini.

Nalazi se u zatvoru u gradu Taichungu u središnjem Tajvanu, a, prema navodima Ministarstva, pokušaj samoubistva dogodio se u nedjelju navečer.

Kako se dodaje u saopćenju Ministarstva, Chen je pokušao sebi oduzeti život u znak protesta protiv presude za korupciju.

“Nakon što je podvrgnut zdravstvenom pregledu nije ustanovljeno ništa neobično”, tvrdi Ministarstvo, dodajući kako se “njegovo stanje trenutno poboljšava”.

Zdravstveni problemi

Chen je bio tajvanski predsjednik od 2000. do 2008. godine. Snažno se zauzimao za nezavisnost otoka i bio je trn u oku Kini, koja Tajvan smatra dijelom svoga područja, navode agencije.

Tajvan je proglasio nezavisnost od Kine 1949. godine, kada su nacionalističke snage izgubile rat protiv komunista i povukle se na otok.

Chenove posljednje godine na čelu države bile su obilježene optužbama za korupciju i pronevjere.

On je posljednjih mjeseci imao mnoge zdravstvene probleme, uključujući problem sa srcem, te ga njegov kabinet pokušava osloboditi na osnovu lošeg zdravlja i depresije.

Bivši tajvanski predsjednik prošle je sedmice objavio da je ponovo aplicirao za članstvo u Demokratskoj naprednoj partiji, glavnoj opozicionoj grupi, koju je napustio kada je prestao biti šef države.

Stranka nije zvanično odgovorila na njegov zahtjev, ali su sadašnje vođe partije jasno stavile do znanja da strahuju da bi ponovno primanje Chena u stranku moglo narušiti napore da se ona oslobodi imidža korumpirane organizacije.

Izvor: Agencije