Senat otvorio vrata SAD imigrantima

Zakon mora proći potvrdu Predstavničkog doma (Getty Images)

Američki Senat usvojio je u četvrtak dugoočekivani zakon kojim će milionima imigranata širom SAD biti omogućeno da dobiju državljanstvo ove zemlje.

Pored otvaranja vrata za oko 11,5 miliona imigranata koji se već nalaze u SAD, ovaj zakon obavezat će vladu da preduzme nove korake u cilju spriječavanja ilegalne imigracije u budućnosti.

Zakon je izglasan sa 68 glasova za i 32 protiv, što je za osam više od broja glasova potrebnih kako bi se ova mjera uputila na glasanje u Predstavnički dom, javio je AP.

Neizvjesna potvrda

U Predstavničkom domu podrška za ovaj zakon nije tako velika kao u Senatu, budući da mu se protive mnogi konzervativci, pa je neizvjesno da li će tamo biti potvrđen.

Usvajanje ovog zakona jedan je od prioriteta unutrašnje politike predsjednika Baracka Obame.

Zakon je prošao u Senatu prvenstveno zbog zajedničkog rada osmerice demokratskih i republikanskih senatora, koji su od januara radili na kompromisnom prijedlogu.

Na kraju je, pored 52 senatora iz redova demokrata, zakon podržalo i 14 republikanaca, kao i dvojica nezavisnih senatora.

Prema novom zakonskom rješenju, čija će primjena koštati oko 30 milijardi dolara, predviđeno je dupliranje graničara na granici između Meksika i SAD, pa će ih prema procjenama biti oko 40.000.

Također će biti izgrađena i zaštitna ograda u dužini od preko 1.200 kilometara južne granice, pri čemu će agenti koji kontrolišu granicu koristiti vojnu tehnologiju u vidu radara i bespilotnih letelica koje će nadgledati pokušaje ilegalnog prelaska granice.

Provjera vize

Procjene govore da je, od 11 miliona ilegalnih imigranata, oko 40 posto njih ušlo u Ameriku sa važećim vizama, ali su ostali nakon njihovog isteka.

Kao nove mjere, predviđaju se i obaveze poslodavaca da provjeravaju da li njihovi zaposleni imaju legalan boravak u SAD, dok će biti povećan broj izdatih viza za visokostručne radnike, koji dolaze iz sektora nauke i tehnologije.

Više viza će dobijati i građevinski radnici, predviđeno je ovim zakonskim rješenjima.

Poteškoću predstavlja najava predsjedavajućeg Donjeg doma Kongresa, republikanca Johna Boehnera, koji kaže da će ovaj zakon proći samo ako ga podrži većina kongresmena njegove partije.

Međutim, već postoje najave da se to neće tako lako dogoditi, jer konzervativci smatraju da mjere zaštite na granicama nisu dovoljne, kao i da je sam zakon “previše darežljiv” prema ilegalcima.

Izvor: Agencije