Optužen francuski tajkun Bernard Tapie

Tapie, koji je u pritvoru od ponedjeljka, optužen je za prevaru u kojoj je učestvovao „kao dio organizirane grupe“ (Reuters)
Tapie, koji je u pritvoru od ponedjeljka, optužen je za prevaru u kojoj je učestvovao „kao dio organizirane grupe“ (Reuters)

Francuski tajkun Bernard Tapie optužen je u petak nakon istrage velike korupcionaške afere, povodom znatne državne isplate njemu, u koju je bila uključena i šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, saopćio je Tapiejev advokat.

Tapie, koji je u pritvoru od ponedjeljka, optužen je za prevaru u kojoj je učestvovao „kao dio organizirane grupe“.

Njemu je 2008. godine, dok je Lagarde bila francuska ministrica finansija, država isplatila 400 miliona eura u kešu, izvještava AFP. Tapiejev advokat Herve Temime ističe da u tom slučaju nema elemenata prevare.

Isplata Tapieju u vezi je sa sporom između njega i banke Credit Lyonnais (koja je djelimično u vlasništvu francuske države), oko Tapiejeve prodaje proizvođača sportske odjeće Adidas 1993. godine.

Troje optuženih

Tapie je tvrdio da ga je banka Credit Lyonnis oštetila, namjerno snižavajući vrijednost Adidasa u vrijeme prodaje, pa bi francuska država, kao stranka s najvećim udjelom u toj banci, trebalo da ga za to obešteti.

Odgovornost Lagarde je u tome što je ovo pitanje prepustila tročlanom arbitražnom panelu, koji je presudio u Tapiejevu korist.

Od maja su trojica ljudi optužena u vezi s ovim skandalom, uključujući Stephanea Richarda, šefa telekomunikacijskog giganta Orange.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO