Erdogan želi ograničiti ovlast turske vojske

Otkako je 2002. prvi puta izabran, Erdogan je radikalno srezao ovlasti vojske koja je u četrdeset godina svrgnula četiri vlade (EPA)

Vlada turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, suočena s uličnim protestima i nemirima, u četvrtak je predložila izmjenu članka o oružanim snagama kojim su u prošlosti generali opravdavali vojne udare kao odbranu javnog reda.

Otkako je 2002. prvi puta izabran, Erdogan je radikalno srezao ovlasti vojske koja je u četrdeset godina svrgnula četiri vlade.

Posljednju tako svrgnutu vladu 1997. predvodila je stranka kojoj je Erdogan pripadao.

Temelj za intervencije

Zamjenik premijera Bekir Bozdag novinarima je rekao da je vlada parlamentu podnijela prijedloge izmjena članka 35 zakona o oružanim sngama donesenog nakon udara 1960. koji je rezultirao vješanjem tadašnjeg premijera.

Erdogan je tog premijera Adnana Mederesa, naveo kao politički uzor, prenosi Hina.

Članak je kasnije iskorišten kao temelj za intervencije 1970. i 1980. kako bi se okončali ulični sukobi ljevice i desnice, te 1997. kada je vojska, kako je navedeno, osjetila opasnost od političkog islama.

Otkako je 2002. prvi puta izabran, Erdogan je radikalno srezao ovlasti vojske koja je u četrdeset godina svrgnula četiri vlade.

Izmjenom će se obaveza “da se štiti i čuva republika”, što za mnoge Turske podrazumijeva odbranu sekularnog poretka, zamijeniti ograničenijom obavezom obrane “turske domovine od stranih prijetnji”.

Parlament će o zakonskom prijedlogu raspravljati u oktobru nakon ljetne pauze.

Antivladini protesti počeli su kada je policija upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante koji su protestirali zbog planova vlade da renovira centralni trg u Istanbulu i na mjestu parka Gezi sa 600 stabala drveća izgradi tržni centar. Kasnije su protesti usmjereni protiv Vlade.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je 16. juna u Istanbulu, pred stotinama hiljada ljudi, oštro kritizirao demonstrante, nazvavši ih teroristima. Kritizirao je, također, strane medije i EU.

“U Engleskoj su, sad, u vezi sa G8, draga braćo, 50 demonstranata uhapsili i odveli. Kakvu ste rezoluciju donijeli u vezi sa Engleskom, možete li nam reći? U Njemačkoj je bilo toliko incidenata, u Francuskoj. Jeste li u vezi s njima donijeli neku rezoluciju. Naravno, oni su do sad navikli na povodljive vlade, upravljali su njima. U ovoj su zemlji postavljali vlast kako im je odgovaralo. Rušili su koga su htjeli, dovodili su koga su htjeli“, poručio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

‘Bez stida’

“Park Gezi pripada narodu Istanbula, svima koji dolaze na Trg. Ovi parkovi ne smiju nikad biti pod okupacijom. Rekao sam: ako ga ispraznite, uredu. Ako ga ne ispraznite, ispraznit ćemo ga pod svaku cijenu, uprkos predsjedniku CHP-a Kilicdarolu, uprkos terorističkim organizacijama“, rekao je Erdogan.

Oko Ataturkovog spomenika, odnosno spomenika Republike, poručio je, posađeno je cvijeće.

„Zaštitnici okoliša rade svoj posao. Ko je taj zaštitnik okoliša? Vlada AK partije. Turska nije zemlja nad kojom međunarodni mediji mogu izvršiti operaciju. Bez stida govore: ‘Vidjeli smo arapsko proljeće, sad se pripremite za tursko proljeće.’ O, neznalice! U Turskoj je bilo tursko proljeće 3. novembra 2002. godine. Parlament Evropske unije donio je odluku u vezi s nama. Ne miješajte se! Zar ti imaš nadležnost da donosiš odluke u vezi s Turskom? Ako ste iskreni, poručujem im, u Grčkoj je bilo toliko protesta, na sve strane su palili i žarili, ljudi su ginuli, a vi ste im pomogli stotinama milijardi eura“, rekao je Erdogan.

Sukob s demonstrantima

Turska interventna policija upotrijebila je u četvrtak kasno navečer suzavac i vodene topove u centru Ankare kako bi rastjerala stotine antivladinih demonstranata, a četiri osobe su uhapšene, objavili su mediji.

Policija je intervenisala u stambenoj četvrti Dikmen koja je već sedmicama poprište sukoba između demonstranata i snaga reda, u okviru pobune protiv režima na vlasti od 2002. godine.

Demonstranti su podigli barikade na jednoj važnoj aveniji i onemogućili saobraćaj, objavila je informativna televizija NTV i precizirala da su četiri osobe uhapšene, prenosi u petak agencija AFP.

Otkako je počela pobuna 31. maja, ubijene su četiri osobe, a gotovo 8.000 je povrijeđeno, navodi se u posljednjem izvještaju sindikata turskih liječnika.

Pobuna u Istanbulu se smirila, ali su se demonstracije nastavile u glavnom gradu gdje policija skoro svakodnevno intervenira.

Izvor: Al Jazeera i agencije