U Siriji poginulo više od 100.000 ljudi

Najmanje su 100.191 ljudi, a radi se većinom o civilima, ubijeni u Siriji od početka pobune protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, koja se pretvorila u građanski rat, objavila je u srijedu nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu, sirijska Opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Među poginulima je 36.661 civil, 18.072 pobunjenika i 25.407 pripadnika vladinih snaga sigurnosti, navodi se u saopćenju Opservatorije čiji se podaci temelje na informacijama dobivenim putem široke mreže aktivista, te medicinskih i vojnih izvora širom zemlje.

Među civilima je 3.330 poginulih žena i 5.144 djece mlađe od 16 godina, prenosi Hina.

Trupe vojnog režima podržavaju snage lojalne predsjedniku, kao i borci libanskog šiitskog Hezbollaha.

SOHR navodi i podatak o 2.571. neidentificiranom tijelu, a nije poznata ni sudbina više od 10.000 zatočenih, kao ni sudbina nekoliko stotina vojnika koje su zatočili pobunjenici.

Borbe

Istovremeno, Opservatorija navodi da je sirijska armija preuzela kontrolu nad Tal Kalakhom, gradićem u blizini libanske granice.

Gubitak Tal Kalakha predstavlja još jedan udarac za pobunjenike u regiji Homsa, nakon pada Qusayra.


Pobunjenici u Kafer Hamri [Izvor: Sahib Dil Tawil]

Pobunjenici su ovaj grad osvojili u junu 2012. godine.

Aktivisti navode da su snage režima i Hezbollaha počinili masovna pogubljenja civila i zarobljenika u tom gradu.

U međuvremenu, pobunjeničke snage pokrenule su ofanzivu na distrikt Ar Rashideen, zapadno od grada Halepa.

Cilj ove akcije je smanjenje pritiska na frontove Kafer Hamra i Al Artiq, te preuzimanje kontrole nad vojnim bazama režima u okolini.

Incident u Bejrutu

Najmanje dvadeset Sirijaca izbodeno je usred Bejruta kada je njihovo vozilo bilo meta napada grupe nepoznatih osoba, rekao je izvor iz bejrutske policije.

“Tri automobila sa zatamnjenim staklima presrela je minibus sa 25 Sirijaca u naselju Jisr al-Wati. Osam muškaraca napalo je putnike noževima, ranivši njih 20”, naveo je isti neimenovani izvor.

Bejrutska policija osigurala je mjesto incidenta i fotoreporter AFP je, na licu mjesta, vidio krv na sjedištima minibusa i pobacane majice po vozilu i po ulici u Istočnom Bejrutu.

Sirijci su se bili uputili u studio radi snimanja sirijske folklorne muzike.

Izvor: Agencije