Serija napada talibana u Afganistanu

Napad je bio dobro koordiniran, izvijestio producent Al Jazeere (EPA)

Talibani su u utorak ujutro napali nekoliko mjesta u glavnom gradu Afganistana, dok je u Kandaharu, glavnom uporištu ovog pokreta, ubijeno 11 članova iste porodice.

Napad koji su u utorak izveli talibani u Kabulu je završen a svi napadači su ubijeni, rekao je zapovjednik policije u glavnom gradu Afganistana Muhamed Ajub Salangi.

On je rekao da su tri ili četiri napadača došla u blizinu predsjedničke palate automobilom punim eksploziva, prenosi Hina.

“Kad su stigli do kontrolne tačke pokazali su lažne policijske značke ali su ih čuvari predsjedničke palače spriječili da uđu.

Tada je jedan od njih izišao iz vozila i otvorio vatru a zatim je automobil eksplodirao”, dodao je Salangi.

Drugi izvor izjavio je za Reuters da su u napadu poginula petorica talibana i dva stražara palate.

Nekoliko napada

Al Jazeerin producent Qias Azimi, koji je bio na mjestu zbivanja u to vrijeme, rekao je da se napad desio u trenutku kada je sastanak trebao početi.

Dodao je da napad odražava prethodne incidente i da je bio dobro koordiniran. Nije jasno gdje se Karzai nalazio u trenutku napada.

Talibani su odmah nakon napada preuzeli odgovornost za akciju.

“Jutros su naši mučenici napali predsjedničku palatu, Ministarstvo obrane i hotel Arianu”, stoji u pisanom saopćenju glasnogovornika talibana Zabihullaha Mujahida.

U hotelu Ariana smješteno je sjedište američke obavještajne službe CIA-e, navodi Reuters.

Kandahar na meti bombi

Osam žena i dijete, svi iz iste porodice, ubijeni su u utorak ujutro bombom dok su išli na obred zaruka u pokrajini Kandahar, koja je snažno talibansko uporište na jugu Afganistana, objavila je lokalna policija.

“Osam žena i dijete ubijeni su bombom koja je eksplodirala pri prolasku njihova vozila”, rekao je Ghorzang Afridi, glasnogovornik policije u pokrajini Kandahar.

Trojica muškaraca u napadu su ranjena, a među njima vozač.

Bombe kućne izrade i samoubilački napadi omiljeno su oružje talibanskih pobunjenika koji od 2001, otkako su svrgnuti s vlasti američkom intervencijom, ratuju protiv vlade u Kabulu i protiv međunarodne mirovne snage ISAF pod zapovjedništvom NATO-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije