Rijad: Pomoć sirijskoj opoziciji u odbrani

Saudijska Arabija je potvrdila u utorak da više neće stajati prekriženih ruku u pogledu sirijskog sukoba i da će pomoći opoziciji da se odbrani u trenutku kada bjesne sukobi oko Damaska, javlja Hina.

“Nećemo ostati prekriženih ruku već ćemo pomoći sirijskom narodu da se odbrani”, rekao je ministar vanjskih poslova Saoud Al-Faycal na konferenciji za novinare održanoj s američkim kolegom Johnom Kerryjem na zapadu kraljevstva.

Intenziviranje pomoći

Princ Saoud, čija zemlja podržava sirijsku opoziciju, to je rekao na sastanku u subotu u Dohi jedanaest zemalja koje podržavaju pobunu protiv režima predsjednika Bashara Al-Assada.

Te zemlje, među kojima su Sjedinjene Države, Francuska i Saudijska Arabija odlučile su intenzivirati pomoć pobuni kako bi promijenile odnose snaga na terenu prije mirovne konferencije u Ženevi.

Nakon opasnih razvoja događaja u Siriji, princ Saoud je pozvao Evropsku uniju da odmah primijeni odluku o ukidanju embarga na oružje i zahtijeva brzu i odlučnu međunarodnu reakciju.

Hezbollah, Čuvari iranske revolucije i neograničena podrška Rusije u naoružanju, sve to pridonosi masakrima Sirijaca, rekao je i optužio režim za istrebljenje sirijskog naroda.

U sukobu pokrenutom u martu 2011. poginulo je više od 93.000 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Šefovi diplomatija Sjedinjenih Američkih Država i Rusije John Kerry i Sergej Lavrov sastat će se sljedeće sedmice kako bi razgovarali o situaciji u Siriji, saopćeno je ranije iz Ujedinjenih naroda.

UN je najavio sastanak nakon pregovora specijalnog izaslanika za Siriju Lakhdara Brahimija sa američkim i ruskim diplomatama, uoči najavljene međunarodne mirovne konferencije o Siriji, poznate kao Ženeva 2.

U saopćenju UN-a se navodi da su pregovori Brahimija s diplomatama bili konstruktivni.

Dodaje se da će se UN, nakon sastanka Kerryja i Lavrova, ponovo konsultovati s Rusijom i SAD-om o mogućem datumu mirovne konferencije i liste učesnika.

Brahimi je ranije u utorak kazao da je održavanje dugo najavljivane konferencije i dalje pod znakom pitanja.

Borbe ne prestaju

“Iskreno sumnjam da će se konferencija održati u julu. Sljedeći sastanak opozicije je, mislim, četvrtog ili petog jula. Mislim da neće biti spremni”, rekao je Brahimi.

Ujedinjeni narodi kritizirali su odluku stranih vlada da pruže vojnu pomoć objema stranama u ratu u Siriji.

Brahimi je pozvao međunarodnu zajednicu da uradi više kako bi sirijska Vlada i opozicija sjele da razgovaraju.

“Nadam se da će vlade regiona i supersile zajedno djelovati kako bi se smirila situacija prije nego izmakne kontroli”, rekao je on.

Razmjena vatre u Siriji danima ne prestaje, a pobunjenici i vojska predsjednika Bashara al-Assada bore se za svaki komad teritorije.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem rekao je u ponedjeljak da će njegova zemlja učestvovati na planiranim mirovnim pregovorima u Ženevi, ali je isključio mogućnost predaje vlasti.

Izvori: Al Jazeera i agencije