Putin: Snowden na aerodromu u Moskvi

Američki zviždač Edward Snowden je u tranzitu na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, potvrdio je ruski predsjednik Vladimir Putin i dodao da Rusija nema dogovor u vezi s izručenjem Snowdena Sjedinjenim Američkim Državama.

“Gospodin Snowden je definitivno posjetio Moskvu. Za nas je to potpuno neočekivano. Došao je kao putnik u tranzitu. On ne treba vizu, niti druge dokumente. Kao putnik u tranzitu, ima pravo kupiti kartu da ide gdje želi. Nije prešao državne granice, te stoga ne treba vizu”, rekao je Putin.

“Bilo koje optužbe protiv Rusije su gluposti. Naše specijalne službe nisu nikada radile sa gospodinom Snowdenom i ne rade s njim ni danas. Što se tiče izručenja, nije bilo mogućnosti. Možemo predati strane državljane u zemlje s kojima imamo odgovarajući međunarodni sporazum o izručenju kriminalaca.

Mi nemamo takav sporazum sa Sjedinjenim Državama. Hvala Bogu, gospodin Snowden nije počinio nikakav zločin na području Ruske Federacije”, zakjučio je on.

Stav SAD-a

S druge strane, iz Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući saopćeno je da postoje jasni pravni temelji za protjerivanje Snowdena iz Rusije iako ne postoji sporazum o izručenju između SAD-a i Rusije, javio je iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Osim Rusije, i Kina je u utorak saopćila da su optužbe SAD-a da je Peking olakšao odlazak  Snowdena iz Hong Konga “neutemeljene i neprihvatljive”.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je na brifingu za novinare kazala da bi sve strane trebale prihvatiti činjenicu da su vlasti Hong Konga, što se tiče slučaja Snowden, postupale u skladu sa zakonom.

Snowdenova strahovanja

Edward Snowden, bivši dužnosnik američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA), koji je svijetu otkrio da SAD provodi masovni elektronički nadzor građana cijelog svijeta, u nedjelju je napustio Hong Kong jer se pribojavao hapšenja i dugogodišnjeg zatočenja, objasnio je njegov advokat.

Snowden se prošli mjesec sklonio u Hong Kong, no i prije nego je američka administracija izdala nalog za hapšenje, bio je uvjeren da će mu vlasti te bivše britanske kolonije, koja se vratila pod kinesko okrilje 1997. godine, staviti lisice na ruke, objasnio je advokat.

Bijela kuća objavila je da je odluka Hong Konga bila “namjeran izbor Vlade da oslobodi bjegunca, usprkos valjanom nalogu za hapšenje i da će ta odluka neupitno imati negativne posljedice po američko-kineske odnose”.

Stručnjaci na obje strane, međutim, vjeruju da će se tirada neodmjerenih riječi brzo stišati te da niti jednoj zemlji nije u interesu dopustiti trajnije pogoršanje odnosa, posebno nakon uspješnog samita dvojice predsjednika, Baracka Obame i Xi Jinpinga.

Izvori: Al Jazeera i agencije