Odgođeni pristupni pregovori EU-a i Turske

Evropska unija (EU) dogovorila je u utorak da će oživjeti pristupne pregovore s Turskom, ali je odgodila novi krug pregovora za najmanje četiri mjeseca, zbog odnosa Ankare prema protuvladinim protestima, doznaje se iz evropskih izvora.

„Taj ishod je bio očekivan. Naše institucije rade ono što je potrebno u s vezi tim poglavljima. Vjerujem da nakon što izvještaj o napretku stigne za nekoliko sedmica, da će institucije napraviti svoj posao. Nema nikakvih problema u tome procesu. Naše institucije su već dale potrebne izjave“, rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Njemačka je, uz podršku nekoliko drugih država članica, blokirala prijedlog da se s Turskom u srijedu otvore pregovori u novom poglavlju, jer smatra da bi se time poslala pogrešna poruka tako rano nakon nasilnog gušenja protesta, prenosi Hina.

Prijedlog Berlina

Berlin je u ponedjeljak predložio da se formalno otvaranje novog poglavlja odgodi za barem četiri mjeseca.

Prijedlog je prihvaćen na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu. U pitanju je poglavlje 22, koje se odnosi na regionalnu politiku.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je novinarima u utorak u Ankari da Turska ne vidi zapreke za otvaranje novog poglavlja u pregovorima s EU-om.

Turska je pristupne pregovore s EU-om počela 2005. godine.

Izvor: Agencije