Ban Ki Moon osudio napade na libansku vojsku

Ban je poručio da je uloga vojske "zaštita svih Libanaca" (AFP)

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon pozvao je Libance da u potpunosti poštuju autoritet države i njenih institucija nakon što je u sukobima s pristašama jednog sunitskog čelnika ubijeno 16 libanskih vojnika.

Uloga libanskih oružanih snaga je “zaštita svih Libanaca”, poručio je glavni tajnik osuđujući napade na libanske vojnike, rekao je Banov glasnogovornik Martin Nesirky.

“Međunarodna zajednica jedinstvena je u podršci libanskom integritetu, sigurnosti i stabilnosti”, naglasio je glavni tajnik UN-a.

Podjele oko Sirije

Šesnaest libanskih vojnika je poginulo u sukobu sa sunitskim borcima koji je u nedjelju izbio u Sidonu, na jugu zemlje.

Prema vojnim izvorima, sukob je izbio nakon što su snage sigurnosti privele  sunitskog vođu Šeika Ahmeda al-Asira. Njegove pristaše su odgovorile napadom na kontrolnu tačku libanske vojske.

Snage sigurnosti tvrde da su u sukobu poginula i dvojica sunitskih militanata, ali tačan broj trenutno nije moguće utvrditi jer se džamija s Asirovim pristašama nalazi u okruženju. Nakon dva dana žestokih okršaja, džamija je pretrpila velika oštećenja.

Sunitski i šiitski muslimani u Sidonu su podijeljeni oko prirode sukoba u Siriji, gdje se većinom sukobljavaju sunitski pobunjenici i alaviti predsjednika Bashara al-Assada. Alaviti su ogranak šiitskog islama.

Napetosti su posebno narasle nakon što je libanska šiitska grupa Hezbollah poslala borce u Siriju kako bi Assadovim snagama pomogli u zauzimanju strateškog pograničnog grada.

Asir, čije pristaše zamjeraju libanskoj vojsci da štiti borce Hezbollaha, pozvao je ljude šieom zemlje da mu se pridruže, a “časnim” vojnicima je poručio da dezertiraju.

Izvor: Agencije