Azija sve više troši na oružje

Između 2008. i 2012. globalna trgovina oružjem povećala se za 30 posto na 73,5 milijardi dolara bez obzira na globalnu ekonomsku krizu (Reuters)

Azijske zemlje polako prestižu Sjedinjene Američke Države i do 2021. godine mogle bi postati najveći potrošači na području odbrane, pokazuje istraživanje Jane's, britanske izdavačke kuće specijalizirane za odbrambena pitanja.

Između 2008. i 2012. globalna trgovina oružjem povećala se za 30 posto na 73,5 milijardi dolara bez obzira na globalnu ekonomsku krizu, uglavnom zbog povećanog izvoza iz Kine i potražnje u zemljama kao što je Indija.

Ta bi se potrošnja do 2020. mogla povećati više nego dvostruko, kaže Jane's, prenosi Hina.

“Budžeti za odbranu se povećavaju na istoku a u globalnoj trgovini oružjem raste konkurencija. To je najveća eksplozija trgovine koju je svijet dosad vidio”, kaže Paul Burton, viši menadžer u Jane's čije je istraživanje obuhvatilo više od 34.000 ugovora u odbrambenoj industriji.

Smanjenje budžeta

Prošlog desetljeća veliki dio potrošnje na odbranu na globalnom nivou činila je potrošnja SAD, ali smanjenje američkog vojnog budžeta i povlačenje sa ratnih područja poput Afganistana znači da će Amerika do 2021. imati 30 posto udjela u svjetskoj trgovini oružjem a azijske zemlje 31 posto.

Vojna potrošnja u azijsko-pacifičkoj regiji, koja obuhvaća Kinu, Indiju i Indoneziju, tokom idućih osam godina porast će za 35 posto na 501 milijardu dolara, a u SAD će pasti za 28 posto na 472 milijarde.

Kina bi do 2012. trebala za 64 posto povećati svoj vojni budžet na 207 milijardi dolara, dok se za Indiju i Indoneziju predviđa porast izdataka za odbranu od 54 i 113 posto.

Te zemlje namjeravaju razviti svoje vojne industrije kako bi mogle proizvoditi modernu vojnu opremu poput aviona i vojnih brodova.

Izvor: Agencije