Dan državnosti Slovenije u sjeni odricanja

Pahor je rekao da u Sloveniji postoji dovoljno znanja i sposobnosti da se nađu rješenja za izlazak iz krize (AFP)

Dvadeset drugu godišnjicu samostalnosti Slovenija dočekuje u uvjetima teške privredne krize, što su u obraćanju javnosti pred Dan državnosti priznali premijerka Alenka Bratušek i predsjednik Borut Pahor.

Oni su pozvali građane da zbog budućnosti pokažu jedinstvo i zrelost, te prihvate trenutna odricanja, javlja Hina.

Čestitajući Dan državnosti, 25. juni, kojim se obilježava datum proglašenja državne nezavisnosti 1991, Bratušek je u svojoj poruci navela da je na čelo Vlade došla prije samo nešto više od tri mjeseca, te tako prihvatila nezahvalnu ulogu da provede mjere štednje i reforme, te da je svjesna da njena Vlada zbog toga neće biti omiljena.

‘Nismo imali alternativu’

“Nova Vlada preuzela je dužnost u vrlo napetim trenucima, a zbog prazne blagajne njene mjere nisu mogle biti niti će biti popularne”, navela je ona, dodavši da je Vlada mnogo energije i vremena uložila “kako bi se izbjeglo najgore”.

“Svjesna sam da snižavanje plata i novi porezi nisu mjere kojima se može steći popularnost, ali druge mogućnosti nažalost nismo imali, iako bih bila najsretnija da je blagajna puna i da možemo dijeliti, a ne uzimati”, rekla je Bratušek.

Dodala je da je njena Vlada uspjela smiriti prijašnje teške političke i društvene konfrontacije, te da to “daje nadu” jer je takvo stanje u društvu “preduvjet za stvaranje ljepše budućnosti” i da očekuje da će Slovenci njenu Vladu pamtiti po onome što je napravila za izlazak iz krize, a ne prema riječima i izjavama.

Na privrednu i društvenu krizu i okolnosti kako je došlo do pada povjerenja građana u institucije države osvrnuo se i Pahor na centralnoj proslavi na Kongresnom trgu u Ljubljani.

Pahor je u govoru istaknuo da današnja “razočarenja, problemi i nepovjerenje” koje su među ljudima prisutni nisu do kraja rastočili jedinstvo i međusobnu povezanost koju su Slovenci osjećali u godinama kad su stvarali svoju državu.

Pahor: Gospodari svoje sudbine

“No, dužan sam upozoriti sebe i sve nas da onako kako smo se za svoju državu izborili, da je isto tako možemo i prokockati i da sve ovisi o nama samima. Još uvijek smo gospodari svoje sudbine i tako mora ostati”, rekao je Pahor.

Upozorio je da je kriza zahvatila ne samo Sloveniju nego i svijet i Evropsku uniju, ali da vjeruje da je zauzet pravi smjer kako iz krize izaći.

Pahor je rekao da je Sloveniju prije pet godina zahvatila teška kriza ne samo zbog vanjskih utjecaja nego i grešaka u vlastitom razvoju, zbog čega kod ljudi prevladava osjećaj da su prevareni i da u državi nema pravednosti.

“Ocjenjujem da idemo pravim smjerom, ali presporo i s premalo odlučnosti”, rekao je Pahor, pozvavši političare da u svom djelovanju pokažu toleranciju i spremnost za “kompromis u zajedničku korist” kako bi zemlja izašla iz krize.

Pahor je dodao da u Sloveniji postoji dovoljno znanja i sposobnosti da se nađu rješenja za izlazak iz krize, te da se Slovenija čija je državna samostalnost bila utemeljena na evropskoj ideji, a ne na nacionalnom izolacionizmu protiv krize treba boriti “na dvije fronte”.

“Sami moramo riješiti onaj dio svojih problema koje smo sami uzrokovali, ali moramo aktivno sudjelovati i na rješavanju naših zajedničkih evropskih teškoća”, rekao je Pahor.

Izvor: Agencije