Vanredno stanje u Maleziji zbog zagađenosti

Izvor: Rob Whitworth Photography

Malezijske vlasti proglasile su vanredno stanje u dvije regije južne pokrajine Johor nakon što je gusti dim nastao kao posljedica spaljivanja šuma u susjednoj Indoneziji opasno onečistio zrak.

“Malezijski premijer Najib Razak proglasio je u nedjelju vanredno stanje u regijama Muar i Ledang koje na snagu stupa odmah”, objavio je na svom Facebook profilu malezijski ministar za prirodne resurse i zaštitu okoliša G. Palanivel.

Dodao je kako je indeks zagađenja zraka u te dvije regije prešao brojku 750.

Ilegalno paljenje šuma na Sumatri, čiji je cilj raščistiti teren za sadnju plantaža palmi od kojih se proizvodi unosno palmino ulje, gotovo svake godine tokom sušnoga razdoblja od juna do septembra rezultira pojavom gustog dima koji vjetar nosi ka malezijskom poluotoku i Singapuru. Ove je godine stanje je alarmantno.

Umjetna kiša

Onečišćenje zraka u Indoneziji u petak je doseglo “opasni” nivo, zbog čega je Džakarta posegnula za krajnjom mjerom – izazivanjem umjetne kiše.

Pokazatelj onečišćenja u Singapuru još u petak premašio je 400, što je historijski rekord “opasan za bolesnike i starije osobe”, istaknula je Vladina agencija za kvalitetu zraka.

Pokazatelji viši od 300 smatraju se opasnim za zdravlje 5,3 miliona stanovnika tog grada-države, gdje se vrhovi staklenih i čeličnih nebodera ne vide od dima neugodnog mirisa.

Stanovnicima pogođenih regija savjetovano je da ostanu u svojim domovima.

Izvor: Agencije


Povezane

Analiza zagađenosti zraka pokazuje da je 196 termoelektrana na ugalj krivo za deset hiljada smrtnih slučajeva u 2011.

Published On 20 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO