Talibani odgovorni za ubistva turista

Pakistanski talibani su preuzeli odgovornost za ubistva devetero turista i jednog pakistanskog vodiča na sjeverozapadu države u nedjelju.

Oko jedan ujutro, u planinskom kampu na 4.000 metara nadmorske visine, desetak talibana iz hotela je izvelo šest Ukrajinaca, tri Kineza, te Pakistanca za koga se pretpostavlja da je bio njihov vodič. Svih 10 osoba ubili su iz vatrenog oružja.

“Napadači su nosili uniforme gilgitskih izviđača. Nisu znali tačnu lokaciju. Oteli su dva vodiča, uz čiju pomoć su došli do mjesta zločina. Jedan od vodiča koji im je pomogao da dođu do tamo, ubijen je u pucnjavi”, rekao je pakistanski ministar unutrašnjih poslova Chaudry Nisar Ali Khan.

Jedan Kinez uspio se spasiti. Sakrio se u kanalizacijski otvor.

Osveta za ubistvo talibanskog vođe

Iz baze u kojoj su žrtve ubijene nastavlja se planinarenje na deveti najviši vrh na svijetu Nanga Parbat. Nalazi se u Gilgit Baltistanu, pakistanskoj regiji na granici Kašmira i Kine.

Reporter Al Jazeere Kamal Hyder javio je iz Islamabada da je Tehrik-i-Taliban, u Pakistanu dobro poznata grupa.

“Naravno, postoje i druge, koje se dovode u vezu s njima. Oni djeluju zajednički, a grupa Tehrik-i-Taliban donosi odluke u Pakistanu. Zanimljivo je napomenuti da je prvobitno odgovornost preuzela Jundullah, ali veoma brzo je Tehrik-i-Taliban potvrdio da je grupa koja se dovodi u vezu s njom izvela napad. Izveden je u kampu u koji uglavnom dolaze ljudi za Zapada”, javio je Hyder.

Ranije u nedjelju, glasnogovornik pakistanskih talibana Ehsanullah Ehsan pozvao je agenciju AFP i preuzeo odgovornost za napad  “u ime jedne od naših organizacija, Junood ul-Hifa”.

Ehsan je rekao da su ubistva turista osveta za smrt zamjenika vođe pakistanskih talibana, koji je poginuo u maju u napadu američke bespilotne letjelice.

Pokrajina Gilgit-Baltistan smatra se jednim od sigurnijih područja Pakistana, ali su posljednjih godina zabilježeni napadi naoružanih grupa na pakistansku šiitsku manjinu.

Ovo je bilo prvi put da su strani turisti bili napadnuti u toj pokrajini, koja je poznata po svojim prirodnim ljepotama.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO