Ekvador: Snowden zatražio azil

Bivši tehnički agent američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden zatražio je azil od Ekvadora, saopćio je ministar vanjskih poslova te zemlje Ricardo Patino.

Patino je to napisao na svom Twitter profilu, prenosi AFP. Ekvador je pružio utočište i osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu u svojoj ambasadi u Londonu tokom prošle godine.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio je iz Washingtona da će američki zviždač, koji je iz Hong Konga u nedjelju sletio u Moskvu, u ponedjeljak otputovati u kubansku prijestolnicu Havanu.

Još se ne zna hoće li nakon toga otići u Venecuelu, Ekvador, ili čak Island.

Snowden ima i punu podršku WikiLeaksa. Puljić javlja da Snowden do odlaska na Kubu mora ostati na terminalu moskovskog aerodroma, jer nema vizu za Rusiju.

Snowden je objavio da američke agencije prikupljaju milione podataka s internetskih i telefonskih komunikacija iz cijelog svijeta. U subotu je u SAD-u optužen za špijunažu.

Iz  SAD-a nema službenih komentara o Snowdenovom odlasku u Rusiju.

Napustio Hong Kong

Demokratski senator Charles Schumer, gostujući u američkoj televizijskoj emisiji, u nedjelju je rekao da je Snowdenov odlazak u Moskvu “prst u oko Vladi SAD-a”, te optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je pomagao Snowdenu.

Snowden: Vlada SAD-a špijunira kineske kompanije

Snowden je u intervjuu za South China Morning Post optužio Vladu SAD-a za hakiranje mobilnih telefona kineskih kompanija kako bi skupila podatke iz tekstualnih poruka.  

List tvrdi da Snowden ima dokumenta koja dokazuju da je NSA špijunirala i dvije najveće kineske telekomunikacijske kompanije, hakirajući mobilne telefone.

„NSA radi svakakve stvari, kao što je hakiranje mobilnih telefona kineskih kompanija kako bi ukrali sve vaše podatke iz SMS poruka“, rekao je Snowden u intervjuu koji je napravljen 12. juna. 

Dokumenti koje je ovaj zviždač prethodno otkrio pokazuju da je NSA, u sklopu Vladinog programa poznatog kao Prism, imala pristup velikom broju podataka sa interneta, kao što su e-mailovi, chatovi i videa velikih kompanija, uključujući Facebook i Google.

Mike Rogers, prvi čovjek Obavještajnog odbora u Kongresu kazao je da je Snowden nanio veliku štetu nacionalnoj sigurnosti, te ga treba dovesti u SAD na suđenje.

Snowden je napustio Hong Kong legalnim putem, saopćila je lokalna Vlada ranije u nedjelju. „Snowden je danas [u nedjelju] napustio Hong Kong i otišao u treću zemlju, legalnim i normalnim putevima“, izjavio je glasnogovornik Vlade Hong Konga.

Naveo je i da Hong Kong nije „dobio adekvatne informacije“ od Sjedinjenih Država za izdavanje naloga o hapšenju Snowdena.

List South China Morning Post objavio je u nedjelju je Snowden iz Hong Konga otišao u Moskvu, odakle će otputovati na treću lokaciju.

„Snowden je napustio Hong Kong letom Aeroflota za Moskvu, potvrdili su pouzdani izvori za South China Morning Post“, pišu ove novine, koje su ranije objavile intervju sa Snowdenom u Hong Kongu.

„Moskva neće biti njegova finalna destinacija“, navodi se na web stranici novina, te se dodaje da je moguće da će Snowden otići na Island ili u Ekvador.

SAD tražio izručenje

Na internetskoj stranici WikiLeaksa stoji kako Snowdenu “u traženju političkog azila u nekoj demokratskoj državi” pomažu njihovi aktivisti. 

Ruski mediji, citirajući izvor iz aviokompanije Aeroflot, objavili su da Snowden iz Moskve leti za glavni grad Venecuele Karakas.

„Putnik pod tim imenom stići će u Moskvu iz Hong Konga danas letom SU213, a sutra, 24. juna, on će letjeti za Havanu letom SU150“, objavila je ranije u nedjelju državna agencija ITAR-tass, citirajući izvor iz aviokompanije, koji je dodao: „Također sutra, on će lokalnim letom otići iz Havane u Karakas.“

Zvaničnici aerodroma u Hong Kongu nisu htjeli komentirati navode gdje je Snowden otišao, međutim, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina saopćio je da mu nije poznato da američki zviždač dolazi u Rusiju.

Sjedinjene Države vršile su pritisak na Hong Kong da brzo reagira i izruči bivšeg radnika NSA.

Snowden će biti deveta osoba optužena pred američkim sudom po Zakonu o špijunaži. Od devet dosada optuženih, sedam je procesuirano za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Analitičari smatraju da ako se Hong Kong odluči za izručenje Snowdena , postupak bi mogao trajati od tri do pet godina.

Published On 21 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO