Snowden optužen za špijunažu

Američke vlasti izdale su privremeni nalog za hapšenje bivšeg tehničkog agenta Nacionalne agencije za sigurnost Edwarda Snowdena, te ga optužile za špijunažu i druga krivična djela, izjavio je američki zvaničnik, a prenosi AFP.

Potvrđujući izvještaj u dnevnom listu Washington Post, zvaničnik je rekao da je krivična prijava podnesena Federalnom sudu u Virginiji i da je izdat privremeni nalog za hapšenje Snowdena.

Snowden  je objavio da američke agencije prikupljaju milione podataka s internetskih i telefonskih komunikacija iz cijelog svijeta.

Snowden, za koga se vjeruje da se skriva u Hong Kongu, optužen je za krađu državnog vlasništva, neovlašteno objavljivanje informacija o nacionalnoj odbrani i namjerno objavljivanje tajnih i obavještajnih dokumenata neovlaštenim osobama, stoji u optužnici koja nosi datum 14. juna, a koja je otpečaćena u petak, prenose agencije.

Optužnica je prvi korak u postupku koji bi američke vlasti mogle pokrenuti da bi Snowden bio izručen iz Hong Konga, koji je dio Kine, ali ima određenu autonomiju.

Washington Post, koji je prvi objavio priču o optužnici, piše da je SAD zatražio od Hong Konga da uhapsi Snowdena na temelju privremenog naloga za hapšenje.

Analitičari smatraju da ako se Hong Kong odluči za izručenje Snowdena , postupak bi mogao trajati od tri do pet godina, jer sporazum o izručenju ne pokriva slučajeve špijunaže, javio je iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Rezultati ankete Pew istraživačkog centra i dnevnog lista USA Today pokazuju da 54 posto Amerikanaca smatra da Snowden treba biti optužen.

Prema toj anketi, 53 posto ispitanih smatra da je američki program nadziranja komunikacija pomogao u sprečavanju terorističkih napada, dok 41 posto njih misli suprotno.

Kongres je mnogo više ujedinjen od građana po pitanju da Snowden treba biti optužen i izručen SAD-u nego što su to građani, javio je naš reporter.

Ponuda prevoza u Island

Ranije je jedan islandski biznismen rekao da je privatni avion spreman za prevoz Snowdena iz Hong Konga do Islanda, prenosi Tanjug.

Olafur Vignir Sigurvinsson je rekao da nije lično razgovarao sa Snowdenom, ali da je u kontaktu s “trećom stranom” koja ga predstavlja.

Biznismen, koji je povezan i sa WikiLeaksom, internetskom stranicom na kojoj su objavljeni povjerljivi dokumenti američke Vlade, rekao je i da ima pristup avionima u Hong Kongu i u Kini, koje bi Snowden mogao upotrijebiti, prenio je AP.

S druge strane, vlasti Islanda saopćile su da nisu primile nikakav zahtjev za azil od Snowdena, koji je prošle sedmice medijima dostavio podatke o špijuniranju koje provodi američka Vlada, a od tada se krije u Hong Kongu.

Glasnogovornik islandskog Ministarstva unutrašnjih poslova Johannes Tomasson rekao je da se Snowden nije obratio Ministarstvu, a da zahtjev za azil može podnijeti kada doputuje u Island.

Upitan da komentira Sigurvinssonovu ponudu da privatnim avionom odveze Snowdena u Island, Tomasson je rekao da Ministarstvo nema ništa protiv toga, ali i da nema bilo kakve informacije osim onih koje su se pojavile u medijima.

Sigurvinsson je rekao da bi prevoz Snowdena finansirali privatni donatori, koji poštuju “slobodu govora i značaj informacije da nas neko špijunira”.

“Mi smo ljudi koji drže do privatnosti”, istakao je Sigurvinsson.

Stručnjaci kažu da Snowden isprobava civilne slobode Hong Konga koji egzistira po sistemu “jedna zemlja, dva sistema”, od kada se ova bivša britanska kolonija vratila pod kineski suverenitet 1997. godine.

Bivši obavještajni informatičar je otkrio detalje o američkom programu nadgledanja privatne korespodencije na internetu od strane američkih vlasti, koje su zbog toga protiv Snowdena pokrenule krivičnu istragu.

Snowden je upozorio da je još informacija na putu i izjavio: “Istina dolazi i ne može biti zaustavljena”.

Izvori: Al Jazeera i agencije