Slovenija rasprodaje državnu imovinu

Slovenski parlament je na vanrednoj sjedici usvojio paket privatizacije 15 kompanija u kojima država ima vlasnički udio.

Prijedlog premijerke Alenke Bratušek je da se te kompanije prodaju u najkraćem mogućem roku.

Time je premijerka poslušala savjet Evropske komisije koja smatra da je prodaja državne imovine rješenje za krizu i stabilizaciju javnih finansija.

Opozicija već upozorava na nedostatak transparentnosti. No, kompanije poput Adrije, Elana, Palome, Heliosa i Telekoma Slovenije uskoro bi mogle promijeniti vlasnika.

Usvojen rebalans budžeta

Slovenski ministar vanjskih poslova smatra da će usvajanjem privatizacijskog paketa ova zemlja ispuniti ovogodišnje budžetske ciljeve.

“Što se tiče  ministarstva vanjskih poslova mi smo imali do današnjeg sastanka o proračunu neke rasprave s ministrom  financija, tako da nam je uspjelo uštedjeti neka sredstva, ali ne u cijelosti. No ja smatram da je proračun koji je u ovom trenutku predložen, omogućio da ministar vanjskih poslova može zaključiti godinu, s time da će trebati plaćanje određenih članarina prenijeti na zadnji dan godine, odnosno također na slijedeću godinu. Mislim da ćemo dobro izdržati ovu proračunsku godinu”, kazao je Karl Erjavec.

Vlada Slovenije jučer je usvojila rebalans budžeta, zbog, kako kažu, “slabog stanja u privredi”.

Novim rebalansom, prihodi države smanjuju se za više od 540 miliona eura, te će u konačnici iznositi blizu 8 milijardi.

A rashodi će, zbog prebacivanja novca između resora, ostati gotovo isti – viši od 9,6 milijardi eura.

Tako će u konačnici, zbog usvojenog rebalansa budžeta, njegov deficit biti povećan na 4,4 posto BDP-a, odnosno na milijardu i po eura.

Slovenski poslovni analitičari upozoravaju da vlada Alenke Bratušek u prvi svežanj privatizacije državnih udjela nije stavila preduzeća poput Petrola i osiguravajućeg društva Triglav, za koja bi u sadašnjem trenutku mogla dobiti najviše, te da su na listi za prodaju i neke kompnaije koje će teško biti prodati, bilo zato jer uprkos dokapitalizacijama posluju s gubitkom ili su u postupku utvrđivanja opravdanosti dokapitalizacije državnim sredstvima, javlja Hina.

To se odnosi i na Elan, Novu Kreditnu banku Maribor, te aviokompaniju Adria Airways.

Ocjenjuju da bi iz sadašnjeg svežnja najviše bilo moguće dobiti prodajom Telekoma Slovenije, a strani investitori već su pokazali zanimanja za neke uspješne proizvodne kompanije poput Heliosa.

Procjene o zaradi

Službenih procjena koliko bi se moglo dobiti prodajom ovog dijela državne imovine nema. Slovenski ministar finansija Stanko Stepišnik govorio je prošlog mjeseca o svoti koja se kreće između 500 miliona i jedne milijarde eura, a poslovni dnevnik Finance da bi cijena za državne udjele u njima, uz premiju prilikom prodaje, mogla iznositi oko 740 miliona eura.

Slovenija privatizacijom želi dati signal stranim investitorima, ali i Evropskoj komisiji koja od Slovenije očekuje bržu privatizaciju radi stabilizacija njenih javnih finansija, te smanjivanje uloge države u korporativnom upravljanju budući da se računa da je u Sloveniji državni sektor u bankama i preduzećima prevelik.

Izvor: Al Jazeera